Kalbinizin sesini dinleyin ve günde en az bir adet muz yiyin.
Özellikle kan basıncı üzerinde çok olumlu etkisi olan muzun, ayrıca düzenli olarak yendiğinde bir hafta içinde tansiyonu yüzde on oranında düşürdüğüne dair bulgular var. Muzun mucizevi bir meyve olarak kabul edilmesinin tek nedeni bu değil elbette. Muz ayrıca önemli oranda potasyum barındırma ve vücuttaki zararlı tuzu dışarı atabilme özelliğine de sahip. Peki muz ne zaman yenmeli? Sapsarı bir muz satın alındıktan sonra oda sıcaklığında 2-3 gün bekletilmeli ve kabuğu üzerinde kahverengi lekeler oluştuğunda tüketilmeli. Yani, sanılanın aksine, muzun esas yeme zamanı, sapsarı olduğu dönem değil, üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başladığı dönemdir. Olgunlaşmış yeşil muzu ise buzdolabınızın en alt gözünde en az bir hafta bekletebilirsiniz. Son bir şey daha söylemeden edemeyeceğim; yerli muzumuz olan Anamur muzunun Çikita’dan daha lezzetli olduğunu sakın unutmayın.
Karışık ekmek kanepeleri
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
7-8 dilim kepekli tost ekmeği (baget ekmek ya da haşhaşlı ekmek de kullanabilirsiniz)
Dipsos için;
2 adet haşlanmış katı yumurta
2 diş sarmısak
2 yemek kaşığı mayonez (herhangi bir krem peynir türü de kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı ketçap
2 çay kaşığı tatlı hardal
Varsa 1 çay kaşığı acı sos
(Acisso ya da herhangi bir acı sos kullanabilirsiniz)
2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
Haşlanmış yumurtaları ikiye bölüp mutfak robotuna koyun. Soyulmuş sarmısakları ekleyip malzemeler püre haline gelinceye kadar çekin. Üzerine sırasıyla mayonezi (krem peynir de kullanabilirsiniz) ve ketçabı ilave edin. Hardalı katıp tekrar çekin. Malzemelere acı sosu da ilave edip nane ve fesleğeni serpiştirin ve iyice karıştırarak bir kenarda bekletin. Ekmekleri istediğiniz şekilde dilimleyin. Hazırladığınız dipsosu ekmeklerin üzerine bolca sürün. Üzerlerini zeytin, konserve mısır taneleri, kapari, salam, sosis ve haşlanmış havuç dilimleriyle süsleyin. Taze nane ve fesleğen yapraklarıyla renklendirip servise sunun. İsterseniz yukarıdaki sosun yanında ekmeklerin bazılarına zeytin ezmesi sürüp çeşitli malzemelerle süsleyebilirsiniz.
Makarnalı Paşabahçe salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
1 paket renkli makarna (kelebek ya da burgu makarna da kullanabilirsiniz)
Sos için;
1 adet limonun suyu
3 diş sarmısak
1 su bardağı haşlanmış makarna suyu
1 tatlı kaşığı tatlı hardal
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen, kuru kekik
Üzeri için;
1/2 su bardağı file zeytin (doğranmış yeşil ve siyah zeytin)
1/2 su bardağı konserve bezelye
1/2 su bardağı konserve mısır
1 adet orta boy haşlanmış havuç
1 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
1 demet maydanoz
Makarnayı bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp kenarda bekletin. Haşlanmış tavuk göğüs etini tavla zarı formunda, küp küp doğrayın. Haşlanmış havuç ve patatesi de aynı şekilde tavla zarı formunda küp küp dilimleyin. Maydanozu ayıklayıp incecik kıyın. Haşlanmış makarnayı derin bir kaba koyun. Üzerine doğradığınız tavuk eti, havuç ve patatesi ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; limon suyu, dövülmüş sarmısak, 1 su bardağı makarna suyu, hardal ve zeytinyağını bir kaseye aktarın. Üzerine, tuz, karabiber, fesleğen ve kekiği serpip çatal yardımıyla 2-3 dakika kadar çırpın. Limonlu sosu sebzeli makarnanın üzerine aktarıp karıştırın. Son olarak, ince kıyılmış maydanozu ve zeytini de ilave edip tekrar karıştırın. Servise sunmadan önce ince kıyılmış fesleğen ya da dereotuyla süsleyebilirsiniz.