Paylaş
Şiirin bir bölümü 1960’lı yıllarda İsmet Nedim tarafından şairinden habersiz bestelenmiş ve dönemin sanatçıları tarafından severek seslendirilmiştir.
Bu şiirin Balat’ın tarihi meyhanesi Agora’dan bahsettiği sanılır. Oysa Onur Şenli bir İzmirli’dir ve şiirde bahsettiği Agora da İzmir’in İkiçeşmelik taraflarında bir bölgedir. Bölge içki geleneği olan bir yerdir ve şair İstanbul’daki meşhur Agora meyhanesinden habersiz yazmıştır meşhur şiirini.
İstanbul’un Balat’ında bulunan ve tarihe tanıklık etmiş olan Agora meyhanesine gelince, pek çok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapmış olan bu meyhane 1890 yılında Kaptan Asteri tarafından açılmış. Nesilden nesile başarıyla işletilen meyhane varlığını 1980’lere kadar sürdürebildi.
Dediğimiz gibi, tarihin pek çok dönemine tanıklık etmiş Agora Meyhanesi ve pek çok mekan gibi tarihin akışında rol oynamış.
Kaynak: Rakı Ansiklopedisi
İshak paşa köftesi
Köftenin içi için; kıyma ve yemeklik incecik doğradığınız soğanları bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Salça, kimyon, kekik ve reyhanı ilave edip 5 dakika daha kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Diğer taraftan, dış hamuru için; bulguru derin ve geniş bir kaba koyun. Sıcak suyu ekleyip 15 dakika bekleyin. Bir kaseye su koyun. Islanıp yumuşayan bulgurun üzerine irmik, un ve yumurtaları ekleyip tuz ve kimyonu ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Elinizi sık sık suya batırarak en az 10 dakika, macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Hamur sertleşirse su ekleyin. Hamurun tıpkı poğaça hamuru gibi yumuşacık olması gerekir.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında bastırarak çay tabağı büyüklüğüne getirin. Kenarlarını kaldırıp çanak şekline getirdiğiniz hamurların içine birer tatlı kaşığı kıymalı harç koyun.
Uçlarını birleştirip tekrar yuvarlayarak yumurta şekli verin.
Hazırladığınız tüm köfteleri bir tepsiye yerleştirin. Sıvıyağı geniş olmayan bir tencerede kızdırın. Yumurtaları derin bir kasede çırpın. Köfteleri yumurtaya bulayıp kızgın yağda nar gibi kızartın. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 2 çay kaşığı tuz, kimyon
İçi için;
- 250 gr yağlı dana kıyma
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber ya da domates salçası
- 1 çay kaşığı kimyon, karabiber, pulbiber
- 1 çay kaşığı kekik, reyhan
Kızartmak için;
- 2 su bardağı sıvıyağ
- 3 adet yumurta
Paylaş