Nuran Teyzem’in sihirli elleri

Kelkit’te yaşarken bazen de Şiran’a, çok sevdiğim Nuran Teyzem’e ve kızlarını ziyarete giderdim.

Evine misafir gittiğinde çılgınlar gibi sevinen Nuran Teyzem, ne yedirip içireceğini bilemez ve telaşla etrafta dolanıp dururdu. Yılların onun bu özelliğinden hiçbir şey alamadığını, sonraki ziyaretlerimde şaşırarak gördüm. Söylediklerime bakıp onun yalnızca misafirlere böyle davrandığını düşünmeyin sakın. Nuran Teyzem, eşi Cemalettin Amca kapıdan girdiğinde de aynı telaşı yaşar ve o içeri girer girmez mutfağa, çorba yapmaya giderdi. Çünkü Cemalettin Amca her zaman "Çorbasız sofra olmaz, karnım çorbasız doymaz" derdi.

Nuran Teyzem, yediveren kokulu kan kırmızısı güller tamamen açıp olgunluk safhasını da atlattıkları ve yapraklarını dökmeye başladıkları zaman Pınar’la beni aşağı bahçeye yollardı. Sabahın erken saatlerinde, elimizde buğday elekleriyle bahçeye inip, dökülen gül yapraklarını toplamak zorundaydık. O gül yapraklarını büyük tencerelerde şekerle kaynattıktan sonra biz yapılan reçeli aşağı indirip güneşe koymalıydık. Yıllar sonra, bir yemekçi olduğumda bile Nuran Teyzem’in kan kırmızısı, buruk, bahçe kokulu nefis reçelinin sırrını çözemedim.

pırtık böreği

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 adet hazır yufka

á 4 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1 su bardağı süt

á 2 dilim beyaz peynir

(Kibrit kutusu büyüklüğünde olmalı.)

á 1 dal yeşil soğan

(Çok ince doğranmış olmalı.)

á 5-6 dal maydanoz

(Çok ince kıyılmış olmalı.)

á 2-3 yaprak pazı ya da ıspanak

(Çok ince kıyılmış olmalı.)

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 tatlı kaşığı tereyağı

İsterseniz; 2 yemek kaşığı dolusu taze nane, kuru ısırganotu, dereotu, 2-3 yaprak taze fesleğen de ekleyebilirsiniz. Hatta, bir adet küçük domatesi soyup tavla zarı doğrayarak da börek harcına katabilirsiniz.

Yapılışı:

Yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tuzu ekleyin ve çatal yardımıyla köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine süt, zeytinyağı, rendelenmiş beyaz peynir, incecik kıyılmış maydanoz, yeşil soğan, pazı ya da ıspanağı ekleyip çırpmaya devam edin. Yufkayı çok ufak parçalara ayırarak bu karışıma ilave edin. Malzemeleri karıştırıp 5-6 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, tereyağını orta boy (25-28 santim çapında) bir teflon tavaya koyup iyice kızdırın. Yumurtalı karışımı yavaşça tavaya aktarın ve üzerini düzeltip orta ısılı ateşte pişirmeye başlayın. Altı iyice kızaran böreği kapak yardımıyla ters çevirin ve diğer yüzünü de iyice kızartın. Böreği tabağa yerleştirip dilimleyerek servise sunun.

Arnavut biberli patlıcan salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 3-4 adet orta boy kemer patlıcan

(ince uzun patlıcan)

á 2 adet kırmızı dolmalık biber

(Arnavut biberi ya da salçalık biber de denir.)

á 1 su bardağı tatlı yoğurt

(Susuz kısmından kullanın.)

á 1 tepeleme yemek kaşığı mayonez

á 4 diş sarmısak

á 1 adet limon

á 2 çay kaşığı tuz

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

á 1 demet maydanoz

Patlıcanları ocakta, fırında ya da mangal ateşinde yumuşayıncaya kadar közleyin. Yanmış kabuklarını akan suyun altında yukarıdan aşağıya doğru soyun. Eğer patlıcanların kararmasından endişe ediyorsanız, bir limon suyu ve yarım su bardağı zeytinyağını karıştırıp patlıcanların üzerine aktarın. Bu şekilde bekletirseniz patlıcanlar kararmayacaktır.

Diğer taraftan, biberleri de fırın ızgarasında közleyip birer santimlik parçalar halinde dilimleyin. Yoğurt ve mayonezi geniş ve derin bir kaba aktarın. Üzerine dövülmüş sarmısakları ilave edip karıştırın. Tuzu da ekledikten sonra iyice çırpın. Patlıcanları kesme tahtasının üzerinde incecik dilimleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine limon suyu, tuz ve zeytinyağını gezdirip doğranmış biberleri ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karışıtırıp üzerine mayonezli yoğurdu gezdirin. Çok ince kıyılmış maydonoz ve kırmızı pul biberle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları