Paylaş
Bu göl ve nehirlerden inanılmaz lezzetli balıklar çıkıyor. Somon balığı ve bir çeşit alabalık olan trout balığının en lezzetlisini de Norveç’te yiyebilirsiniz. Yine de İskoçya ve Kanada’nın doğusundaki somon balıklarının da hakkını yemeyip şöyle bir selam göndermek gerekiyor sanırım.
Norveç’te balık avcılığı o kadar gelişmiş ki, hemen hemen her Norveçli usta bir balıkçı. Düşünsenize, hem spor yapıyor, hem zihninizi boşaltıyor, hem de dağ ve göl havasının oksijenini içinize çekiyorsunuz. Bir de üstüne üstlük tuttuğunuz balıklarla karnınızı doyurabiliyorsunuz. Ancak Norveç’te balık tutabilmek için ehliyete ihtiyacınız var ve ehliyet ya da balık tutma izni alabilmeniz için mutlaka 16 yaşın üzerinde olmanız gerekiyor.
Norveçliler hemen hemen her akarsuyun ya da gölün kenarına kulübeler yapmış, kayıklar ve botlar çekmişler. İç turizmde en büyük hareketlilik de işte bu kulübelerin otel ve pansiyon olarak kullanılmasıyla sağlanıyor. Zaten hemen her Norveçlinin hayali nehir ya da göl kenarında bir kulübeye sahip olmak.
Norveç’te somon denince akan sular duruyor. Çünkü somon balığı onların gurur kaynağı. Somon balığına o kadar saygı duyuluyor ki Norveç’te, somon tutmanın bir ritüeli var. Evet yanlış duymadınız, Norveçliler somon balığı tutarken önce oltayı yavaşça kaldırıyorlar, selam verdikten sonra da oltayı fırlatıyorlar. Ayrıca, somon hakkında bilgi veren özel kültür merkezleri var. Buralarda somonun nasıl avlanması gerektiğini anlatan similatörler bile bulunuyor. Okullarda somon balığı okutulduğu için Norveçli çocuklar somonu biliyorlar. Bu bilgiyi öğrendiğimde, ben de Karadeniz’deki çocuklara hamsi okutulduğunu hayal edip kendi kendime gülümsedim.
Babam her zaman soğuk su balıklarının yağlı ve lezzetli olduğunu söyler. Keşke babam da Norveçlilerin trout dedikleri benekli ve pembe etli alabalıklarının tadına bakabilseydi. Eminim, Norveç’in o soğuk ve tertemiz derelerinde ve yüksek orman göllerinde yetişen, suyun dikine yüzebilen alabalığına bayılırdı. Çünkü her zaman Tunceli’nin buz gibi Munzur deresinden çıkan alabalığın lezzetinden bahseder. Zaten alabalık ve somon aynı familyadan geliyor. Norveçliler bu balıkları yalnızca dondurulmuş ya da taze olarak tüketmiyorlar. Bazen kurutuyorlar, bazen de iste pişirip füme yapıyorlar. Poşetler içinde satılan bu kuru balıkları önce 24 saat kadar soğuk suda bekletmeniz gerekiyor. Bu işlem hem balığın yumuşamasını hem de istenmeyen kokulardan arınmasını sağlıyor. Sonra da sebzeyle pişirip çorba ya da yahni yapıyorsunuz.
Norveç’te balık yemenin onlarca şekli var. Balığın çorbası, köftesi, puding denen paçası ya da pate denen ezmesi yapılıyor.
Narekşili mercimek salatası
8 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişme süresi: 20 dakika
MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı sarı mercimek
* 2 dal yeşil soğan
* 1 demet maydanoz
* 1 demet dereotu
Sosu için;
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi (1 adet limonun suyuyla 2 yemek kaşığı sirke yi de karıştırabilirisniz)
* 2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Mercimeği bol suyla yıkayıp süzdükten sonra, orta boy tencereye aktarın. Üzerine 8 su bardağı ılık su ilave edip orta ısılı ateşte haşlayın. Fazla ezilmeyecek şekilde yumuşayan mercimekleri süzüp servis tabağına alın. Diğer taraftan, taze soğanları incecik dilimleyip üzerine mercimeği ekleyin. Ayıkladığınız maydanoz ve dereotunu da incecik doğrayıp salataya katın.Sosu hazırlamak için, sızma zeytinyağı, narekşisi ve tuzu bir kasede karıştırın. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız sosu, sebzeli mercimek salatasının üzerine gezdirip karıştırın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun. Arzu ederseniz bu salatayı kırmızı ya da yeşil mercimekle yaparak içine her tür salata malzemesi ilave edebilirsiniz.
Paylaş