Norveç’te güneş çok cimri

Norveç’e giderken en büyük endişem birkaç saat gündüzü yaşayıp karanlığa gömülmekti.

Üstelik, Norveç’in kuzeyinde ocak ve ?ubat aylarynda güne?in hiç do?mady?y yerler oldu?unu da duymu?tum.

Ancak, Norveç’e gidip de ba?kent Oslo’da çok özledi?im bir ?eyi, her yerin bembeyaz karlar içinde oldu?unu görünce tüm endi?em kayboldu. Hemsedal’a do?ru yola çykty?ymyzda saat sabahyn dokuz buçu?uydu ama güne? y?yklaryny yeni yeni göstermeye ba?lamy?ty.

Alty ay geceyi, alty ay gündüzü ya?ayan Norveçliler, tabiatla, dolayysyyla iklimle bary?yk ya?amayy bilen güleryüzlü ve cana yakyn insanlar. Dünya deniz ticaretinde çok önemli bir yere sahipler. ?imdilerde bir de Kuzey Denizi’nde bulduklary muazzam petrol yataklary sayesinde çok zenginle?tiler. Zaten Norveç sosyal devlet gelene?ini sürdürerek refah içinde ya?ayan bir Kuzey Avrupa-Yskandinavya ülkesi. Genç kyzlar ve kadynlar genellikle sary?yn ve incecik. Erkeklerse atalary Vikingler gibi çok uzun boylu ve iri yary...

Güne?li bir günde, arabadan iner inmez, 18 derecelik havayla titredik. Saat ö?leden sonra 15.30’u gösterdi?indeyse güne?, sanki çok i?i varmy? gibi, alelacele gitti ve hemen ay do?du. Yabancysy oldu?umuz bu duruma vücutlarymyz birkaç gün içinde uyum sa?lamayy ba?ardy. Zaten Norveç evlerinde gün içinde y?yklar hemen hemen hiç söndürülmüyor.

Norveç denince akla hemen balyk geliyor. Norveçliler özellikle de dünyanyn en kaliteli somon balyklaryna sahip olmakla övünüyorlar. Kuzey Norveç ise balykçylaryyla ünlü. Norveçliler eskiden daha da "balykçy"ymy? anla?ylan. Çünkü haftanyn alty günü balyk yiyip sadece pazar günleri kyrmyzy et a?yrlykly besleniyorlarmy?.

Size ilginç bir ?ey söylemek istiyorum; Norveç’te hemen hemen hiç kimse ?ehirlerde ya?amak istemiyor. Herkes bir köyde ya da yaylada, nohut oda bakla sofa da olsa bir ev sahibi olmayy hayal ediyor. Hayvancylyk ve balykçylyk ise en önemli geçim kaynaklary. Herkes evinde, köyünde, yurdunda ya?ady?y için mutlu mesut... Hayal ettikleri ?ey, iyi bir e?itim, sürekli bir i? ve sa?lykly, huzurlu bir ya?lylyk. Güler yüzlü ve saygyly bir toplum olduklaryny da söylemeliyim. Tarymlary ise pek zengin de?il. En önemli ürünleri patates, pancar ve lahana.

Gelelim kadynlaryn yemekle kurdu?u ili?kiye. Norveç kadynlary oldukça maharetliler ve hiç ü?engeç de?iller. Havaalanynda tany?ty?ymyz Nedret Gökhan Norveçli e?inden övgüyle bahsederken, Bergen’de ya?ayan arkada?ymyz Fatih de e?i Monika’yy öve öve bitiremedi. Ama üzerine basa basa söyledikleri bir ?ey vardy: Ev i?lerini mümkün oldu?u kadar e?leriyle payla?tyklary. Bizim ülkemizde sadece yeni nesil için durum benzer. Sözüm bizim dönemin erkeklerine...

Meksika fasulyeli kremaly makarna

MALZEME LİSTESİ

?
1 paket fiyonk makarna

? 1 su barda?y konserve Meksika fasulyesiSos için;

? 3 yemek ka?y?y zeytinya?y

? 1 paket hazyr süt kremasy (200 ml)

(ya da 1 su barda?y dolusu hazyr süt kremasy)

? 2 çay ka?y?y hardal

? 1 çay ka?y?y tuz, karabiber

? Yarym su barda?y rendelenmi? parmasan peyniri

(tost ka?ar peyniri de kullanabilirsiniz)

Makarnayy kaynayan bol tuzlu suda 8-10 dakika ha?layyp süzün (makarnanyn suyundan 1 su barda?y kadar ayyrmayy ihmal etmeyin). Makarnayy ayny tencereye aktaryn. Di?er taraftan, sosu hazyrlamak için; zeytinya?yny derin bir tavada kyzdyryn. Üzerine krema ve hardaly ekleyip kysyk ate?te, sürekli kary?tyrarak kaynayyncaya kadar pi?irin. Tuz ve karabiberi serpip kaynar kaynamaz ocaktan alyn. Üzerine rendelenmi? peyniri ilave edip kary?tyryn. Hazyrlady?ynyz sosu tenceredeki makarnanyn üzerine aktaryp kary?tyryn. Konserve fasulyeyi de süzüp makarnanyn üzerine aktardyktan sonra tekrar kary?tyryp sycak sycak servis yapyn.



 

Haberin Devamı

Yazarın Tüm Yazıları