Norveç’te bir akşam yemeği

Dağların denizlerden doğduğu, derin, temiz ve buzlu suların her çeşit deniz ürününü cömertçe sunduğu ve insanlara hayat verdiği bu ülkenin geleneksel sofralarının zenginliği beni çok etkiledi.

Norveç mutfağı hemen hemen hiçbir Avrupa mutfağından etkilenmemiş olan katıksız bir mutfak. Özellikle de deniz ürünlerinden hoşlanan damaklar için bir cennet niteliği taşıyor. Eğer bir gün Norveç’e gitme şansını yakalarsanız, salam, sucuk, pastırma ve sosis gibi şarküteri ürünlerinin yanı sıra bizim damaklarımıza biraz ağır gelse de peynirlerini ve özellikle de sütlü kahverengi peyniri tatmadan dönmeyin.

Norveç’te geçirdiğimiz son gecede Oslo’da gittiğimiz Fiyort Restoran çok sıradan bir mekandı. Ancak hem geleneksel, hem de yenilikçi mutfağı o kadar layıkıyla temsil ediyorlar ki, yemeklerde kullanılan her malzemenin tadını ayrı ayrı damağınızda hissedebiliyorsunuz. Restorandaki hiçbir masaya tuz, karabiber ve ekmek koyulmaması dikkat çekici. Masaya oturduğunuzda dört ya da beş çeşit yemekten oluşan ve “set mönü” denen listeyi elinize tutuşturuveriyorlar.

Siz, genellikle balık çeşitlerinden ve deniz ürünlerinden oluşan bu listeden seçiminizi yaparken eğitimli servis elemanları size yemekler hakkında uzun uzadıya bilgi veriyor. Bir yemekçi olarak ben, böyle en fazla dört- beş yemekten oluşan mönüleri daha çok seviyorum. Böylece aklınız fazla karışmıyor ve seçiminizi daha sağlıklı yapabiliyorsunuz. Üstelik listedeki yemekler ortalama on beş günde bir, mevsime göre yenileniyor. Elbette ki bir Norveç restoranına gidip de somon ve “trout”, yani alabalık yememek olmaz. Biz de öyle yaptık. Ardından
da yine Kuzey denizlerine ait balıklar olan çirkin suratlı, şişman “cod” ve “halibut”un tadına baktık.

Norveç mutfağında en çok hoşuma giden şey ise, nar, taze bakla, köz patlıcan ve salatalık turşusu gibi bizim mutfağımızın o çok bilinen tatlarının yemeklere eşlik etmesiydi. Sadece bizim mutfağımıza tanıdık gelen malzemeleri değil, bazı Güney Asya sebzelerini ve Afrika meyvelerini de yemeklerine başarılı bir biçimde sokuşturmayı başarmışlar. Sonuçta çok lezzetli malzemelerin bir araya getirildiği bir mutfak oluşmuş.

Mamalika (Gürcü mutfağı)
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 10 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ

YAPILIŞI : Suyu orta boy bir tencereye koyup üzerine tuzu ekledikten sonra, orta ısılı ateşte kaynatın. Mısırununu kaynayan suya azar azar aktarın. Kaşıkla sürekli karıştırarak, mısırunu iyice katılaşıncaya kadar pişirin. Mısırunu yemeğini ocaktan alıp orta boy bir tepsiye aktarın. Üzerine rendelediğiniz ya da irice dilimlediğiniz peynirleri ekleyin. Diğer taraftan, margarini küçük bir tavada eritip üzerine kırımızı pul biberi ilave ettikten sonra kaynayıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız biberli kızgın yağı mısırunu yemeğinin üzerine gezdirin. Sıcak sıcak servis yapın.
**
Soya soslu karides salatası
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 10 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 1 kg kabuklu taze karides
? 3 yemek kaşığı elma ya da üzüm sirkesi
? 2 çay kaşığı tuz
? 1 adet kuru soğanın kabukları
? 1 adet yeşil salata (marul veya kıvırcık kullanabilirsiniz)
Sosu için;
? Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı
? 1 çay kaşığı hardal
? 2 yemek kaşığı soya sosu
? 3 çay kaşığı diyet mayonez
? 1 adet limonun suyu

YAPILIŞI: Karidesleri orta boy bir tencereye koyup üzerine sirke, tuz ve 15 su bardağı suyu ekledikten sonra orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Renklerinin parlak turuncu olması için kuru soğanın kabuklarını tencereye atın. Karideslerin suyu kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp süzün. Baş ve kuyruk taraflarını çekerek kabuklarını çıkarın. Marul ya da kıvırcık yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra elinizle parçalayarak salata tabağına koyun. Üzerine soyduğunuz karidesleri serpiştirin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için, sızma zeytinyağını derin bir kaba aktarıp üzerine hardal, soya sosu, mayonez ve limon suyunu ekleyin. Çatal ya da tel bir çırpacak yardımıyla iyice çırpıp pürüzsüz kıvama getirin. Hazırladığınız sosu karidesli salatanın üzerine gezdirip karıştırın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları