Paylaş
19. yüzyılda bebek ölümleri oldukça yüksekti; İsviçre’de her beş çocuktan biri bir yaşını doldurmadan hayatını kaybediyordu. Bunun en büyük nedeni bebeklerin yeterli derecede anne sütü alamamalarıydı.
Eczacı olan Henri Nestle, bu durumu engellemek için süt bazlı bir hazır besin geliştirdi ve 1867 yılında kesin ölecek gözüyle bakılan birkaç aylık küçük Wanner’in hayatı bu mama sayesinde kurtuldu. Bu bebek maması dünyada hızla yayılmaya başladıktan sonra Nestle 1875 yılında yoğunlaştırılmış süt, bebek maması ve çikolatayla beraber Türkiye pazarına da girdi. Türkiye halkını yıllar içinde süttozundan et suyuna kadar birçok ürünle tanıştırdı.
Türkiye’de yerleşik en eski ve köklü yabancı sermayelerinden biri olan Nestle’nin bebek maması hikâyesi böyle başlamış.
Ballı pankek
Derin bir kabın içine oda sıcak-lığındaki yumurta ve yine oda sıcaklığındaki sütü koyun. Şekeri koyup tel çırpıcıyla en az 2 dakika, şeker eriyinceye dek çırpın. İçine hazır kekunu ilave edip yine çırpmaya devam edin. Pürüzsüz bir kıvam elde etmelisiniz. Kekten daha cıvık koyu ayran kıvamlı bir karışım olacak. Oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. Peçetenin ufak bir parçasını sıvıyağ batırıp geniş bir tavanın içini iyice yağlayın. Orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Pankek karışımını tekrar karıştırıp, kaşığı daldırıp hamur doldurun. Sonrada yakın mesafeden kızgın tavaya kaşık kaşık ve aralıklı olarak dökün. Kızaran pankekleri bir spatula yardımıyla ters yüz edip öbür yüzünü de kızartın. Servis tabağına alıp üzerine ister bal gezdirin veya şokella sürüp ikram edin.
Malzeme listesi
1 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tozşeker
- 1 su bardağı sade kekun (hazır satılıyor)
Ayrıca;
- 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Paylaş