Çarlık döneminden kalma alışkanlıkların hálá korunduğu Rusya'da, havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofrasında tercih edilen yiyeceklerdir.
Lakerdalı ekmekleri ve Rus yumurtaları da kahvaltı masasında olmalıdır.
İspanya'da ise coğrafi ve kültürel farklılıklar, kahvaltıda tüketilen yiyeceklere de damgasını vurmuştur. Zeytinli ya da domatesli ekmek ve sütlü kahve, İspanyol kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleridir. Ringa balığı ve peyniriyle tanınan Hollanda'daki bir kahvaltı sofrasında ince dilimlenmiş salam, peynir ve Ringa balığı bulmak mümkündür. İsveç'te bulunan çok sayıda göl ve nehrin, beslenme kültürünü etkilememiş olması imkansızdır. Kahvaltıda sosa yatırılmış olarak sunulan alabalık, somon ve çeşitli tatlı su balıklarının yanında, üzümlü ekmeğin üzerine sürülmüş yaban mersini reçeli de yenir. İtalyanlar, diğer öğünlere göre daha az önem verdikleri kahvaltıda, üçgen şeklindeki ev yapımı ekmekleri ve cappuccinoyu ya da esspressoyu tercih ederler. Damak tadı ve yemek kültürü ülkeden ülkeye değişiyor. Ancak, hangi ülkede olursak olalım kendimizi günün ilk öğününden mahrum bırakmamamız gerekiyor.
Afrodit soslu tavuk salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
3 adet tavuk göğüs eti (veya 4-5 adet de olabilir)
1 demet kıvırcık salata
1 su bardağı mısır (konserve)
Sos için
1 adet taze soğan (yalnızca yeşil kısmı kullanılacak)
1 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı susam
Önce, tavuk etlerini küçük bir tencerede 3 bardak suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp ılınmasını bekledikten sonra, iri parçalar halinde didikleyin. Diğer taraftan, kıvırcık ya da göbek salatayı yıkayıp iri parçalar halinde koparın ve derin bir salata kasesine aktarın. Üzerine suyu süzülmüş mısır tanelerini serpiştirin. Didiklenmiş tavuk etlerini de şekil vererek yerleştirin. Sosunu hazırlamak için; taze soğanın yeşil kısmını ince ince doğrayıp geniş bir kaseye aktardıktan sonra, ince kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekleyin. Üzerine zeytinyağı, hardal, sirke ve limon suyunu aktarıp toz şeker, tuz ve karabiberi ilave edin. Sonra, bu sosu mutfak robotunda çekip salata kasesindeki tavukların üzerinde gezdirin. Son olarak, sıvıyağı küçük bir tavada kızdırıp üzerine susamı ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, rengi sarı-kahverengi oluncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz susamı da salataya katıp servise sunmaya hazır hale getirin. Isterseniz, susam yerine keten tohumu da serpiştirebilirsiniz. Ya da susamı kavurmadan kullanabilirisniz.
Çilekli pelte
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
500 gr çilek
3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
2 su bardağı soğuk su
1 su bardağı pudra şekeri
Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. 8-10 tanesini süsleme işlemi için ayırıp, kalanını mutfak robotuna aktarın. Üzerine pudra şekerini ekleyip, püre haline gelinceye kadar çekin. Diğer taraftan, soğuk su ve mısır nişastasını derin bir kaba koyup, tel çırpacak ya da çatal yardımıyla, nişasta eriyinceye kadar karıştırın. Karışımı orta boy bir tencereye boşaltıp, üzerine püre haline getirdiğiniz çilekleri ilave edin. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra pelteyi ocaktan alıp henüz sıcakken kaselere paylaştırın. Soğuması için buzdolabında bekletin. Üzerlerini çilek dilimleriyle ve isterseniz dövülmüş badem veya fındıkla süsleyip soğuk olarak servise sunun.