Nefis akşam yemeğiyle Mardin

Babamın yıllar sonra bile aynı iştahla anlattığı Mardin lahmacunundan bahsetmiştik dün. Mardin gezimize kaldığımız yerden devam edelim isterseniz.

Haberin Devamı

İlk gün, kalmamız için önceden ayarlanan konağa yerleştik. Akşam yemeğinde önce, kıvamlı ve alabildiğine lezzetli mercimek çorbası geldi sofraya. Sofrada bulunan sumaklı ve bol baharatlı salatanın rengi bile ne kadar lezzetli olduğunu anlatmak için yeterliydi. Salatanın yanında duran içliköfte benim bildiğim içliköfteden çok daha inceydi. Sofrada dikkatimi çeken başka bir şey daha vardı; hemen hemen hiç sebze yemeği yoktu. Kuru patlıcan dolmasının ardından zerde yendi. Ancak biz çocukların zerdeye ilişkin bir şikayeti vardı.

O kadar lezzetliydi ki, tadına doyamadığımız zerdenin kaselerdeki miktarı hiçbirimize yetmemişti. Bunun üzerine biz de kaselerin dibini parmaklarımızla sıyırmaya başladık. Hatta çocuk aklımızla bunu bir yarış haline getirmiştik. Konak sahibi yemek sırasında, Yahudi mahallesinden, Süryanilerin yaşamından, çok sayıdaki kiliseden ve eski Mardin’in büyük bir ticaret merkezi olduğundan bahsetti. Anlattıklarını bir masal gibi dinledik. Gecenin ilerleyen saatlerinde babamın her daim arabada bulundurduğu dut pestilinden ikram ettik onlara. Onlar da bize üzüm pestiliyle karşılık verdiler. Ertesi gün biz oradan ayrılırken hava cehennem gibi sıcaktı ve ben bir kez de soğukta bu şehre gelmek için kendime söz verdim. Zira bu çok kültürlü şehirde öğreneceğim çok şey vardı.

Haberin Devamı

Kuskuslu tavuk sote

Malzemeler;

1 paket kuskus

500 gr kuşbaşı tavuk eti

1 adet orta boy kuru soğan

3 adet orta boy domates

5 yemek kaşığı zeytinyağı

5-6 diş sarmısak

2 adet yeşil sivri biber varsa 1 çay kaşığı zerdeçal

(Hint safranı da denir.)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI: Soğanları soyup yemeklik incecik doğrayın. Tavuk etlerini ve zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Zeytinyağını ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine zerdeçalı, soğanları ve irice dilimlenmiş sarmısakları ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Ince halkalar halinde dilimlediğiniz sivri biber ve tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ilave edip sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha kavurduktan sonra 2 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın.

Haberin Devamı

Tuz ve karabiberi de serpiştirip kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kuskusu 8-10 su bardağı tuzlu kaynarsuda 15 dakika kadar haşlayıp süzün. Iyice yumuşayan etlerin üzerine süzdüğünüz kuskusu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Son olarak kırmızı pul biberi de serpiştirip yemeği kısık ateşte 10 dakika kadar ısıtın ve ocaktan alın. Karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Zeytinli patates böreği

Malzemeler:
4 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı ılık süt

2 su bardağı un

1 su bardağı mısır unu

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

Haberin Devamı

2 adet orta boy haşlanmış patates

1 demet dereotu

1/2 su bardağı file zeytin

(Çekirdeği çıkarılmış ince doğranmış.)

2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Üzeri için;
1 adet yumurta

2 yemek kaşığı dolusu susam

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine sıvıyağ ve ılık sütü aktarın. Un ve mısır ununu başka bir kapta karıştırıp karbonat ve kabartma tozunu ilave ederek karıştırın. Unlu karışımı yumurtalı malzemeye ilave edip çatalla iyice karıştırın. Diğer taraftan, haşlanmış patatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın.

Dereotunu da incecik doğradıktan sonra, patatesle birlikte yumurtalı karışımın üzerine aktarın. File bademleri ve kırmızı pul biberi de ekleyip malzemeler iyice karışıncaya kadar çatalla karıştırın. Orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabını sıvıyağla yağlayıp, hazırladığınız patatesli kek harcını bu kaba aktardıktan sonra, üzerini kaşığın tersiyle düzeltin. Yumurta ve susamı küçük bir kasede çatalla çırpın. Bu karışımı kaşık yardımıyla kekin üzerine sürün. 10 dakika önceden ısıtıp 175 derece alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 50-55 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları