Mutlaka bakliyat

Ne mutlu bize ki, halk mutfağında nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, bulgur ve aşurelik buğday sıklıkla kullanılıyor.

Tüm bu bakliyat çeşitlerinde vitamin, mineral ve temel beslenme öğelerinden yüksek oranlarda bulunması da çok mutluluk verici. Pek çok beslenme uzmanı da bizim bakliyatlar için "İnsan sağlığı açısından tartışmasız çok faydalı" diyor.

Bir kere, tüm bakliyat ürünlerinde protein, kalsiyum ve demir gibi, vücudumuzun en çok ihtiyacı olan temel beslenme öğeleri var. Ayrıca hepsi de enerji kaynağı bu bakliyatların. Yani bize güç veriyorlar.

Bakliyatların şahı olan yeşil mercimek, protein açısından etin yerini tutabilecek kadar iddialı. Bitkisel protein oranı çok yüksek olan mercimeğin hazmı da çok kolay.

Kırmızı mercimek ise özellikle kansızlığa birebir.

Benim şeker fasulye dediğim, kimilerininse dermason ya da horoz fasulye dediği kuru fasulye, özellikle kalsiyum, fosfor ve demir açısından zengin bir besin.

Bakliyatlardan söz ederken B vitamini bakımından çok zengin ve lifli bir bakliyat olan bulguru da anmadan geçmemek lazım.

Çok sevdiğimiz kısır, mercimekli köfte gibi yemeklerimize domates, maydanoz, yeşil biber ve taze soğan gibi C vitamini açısından zengin sebzeler eklememizin ve yanında da ayran içmemizin yine çok doğru bir beslenme şekli olduğunu da söylemeden edemeyeceğiz. Çünkü, uzmanlar, kuru baklagilden ve bulgurdan yapılan yemeklerin C vitamini sağlayan taze sebze ve yoğurtla birlikte tüketilmesinin kansızlığı önlediğini söylüyorlar.

Tabii ki sağlıklı beslenmek demek, sadece yukarıda bahsettiğimiz bakliyatları tüketmek demek değildir. Et, tavuk, balık ve yumurta yiyerek protein ihtiyacımızı da karşılamamız gerekiyor. Süt ve sütten yapılan yiyecekleri de unutmamak gerek. Çünkü kemik ve dişlerin yapısını oluşturan kalsiyumun en önemli kaynağıdır süt ürünleri.

SOSİSLİ EKMEK SUFLESİ

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket tost ekmeği

á 2 yemek kaşığı ketçap (veya domates salçası)

á 2 diş dövülmüş sarımsak

á 2 yemek kaşığı eritilmiş bitkisel margarin

á 2 su bardağı süt

á 2 adet yumurta

á 4 adet sosis

á 100 gr taze kaşar peyniri

Kenarlarını çıkardığınız tost ekmeklerini orta boy, kenarları yüksek, kare bir cam kaba dizin. Diğer taraftan, ketçap veya domates salçası ve eritilmiş margarini derin bir kaba aktarıp çatalla iyice karıştırın. Üzerine dövülmüş sarımsakları, yumurtaları ve sütü ekleyerek 2-3 dakika kadar daha çırpın. Bu salçalı sütlü sosu, tost ekmeklerinin üzerine gezdirin. Ekmeklerin sosu çekip, kabarması için 10-15 dakika bekleyin. Sosisleri de ince ince dilimleyip kabaran ekmeklerin üzerine dizin. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında en az 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.

Not: İsterseniz malzeme listesine salam ve sucuk da ekleyebilirsiniz. Bu, çok pratik ve pizza tadında olan bir tariftir.

MISIR GEVREKLİ ÇİKOLATA

Malzeme listesi

á 8 yemek kaşığı dolusu mısır gevreği (istediğiniz çeşidini kullanabilir-siniz)

á 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi

á 2x225 gr bitter çikolata

á 2 yemek kaşığı süt

á 50 cm boyunda fırın kağıdı

Öncelikle, fırın kağıdını geniş bir tepsiye düzgünce yayın. "Cornflakes" dediğimiz mısır gevreklerini kaşık yardımıyla, etrafa dağıtmadan epeyce aralıklı olarak bu kağıdın üzerine yayın. Bu şekilde 8 ayrı cornflakes tümseği oluşturun. Tümseklerin üzerine, iri çekilmiş fındık içi serpiştirin. Öte yandan, bitter çikolatayı parçalayarak küçük bir çelik tencereye koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı sütü de ekleyip çok kısık ateşte, sürekli karıştırarak çikolatayı eritin. İyice eriyen çikolatayı ocaktan alıp kaşık yardımıyla cornflakes kulelerinin üzerine gezdirin. Çikolatanın sertleşip cornflakes’leri kaplaması için en az 1-2 saat kadar bekleyin. Son olarak, kağıttan sıyırdığınız çikolatalı mısır gevreklerini servis tabaklarına alıp servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları