Hint Müslüman mutfağı diye bir şey duydunuz mu hiç? Şimdi bu mutfağa biraz yaklaşıp neler yeniyor bakalım.
Bir kere, bizim meşhur ekmek tatlısının biraz daha incesini, adını "şerbetli ekmek" olarak değiştirip sunuyorlar. Bir de üzerine Afyon kaymağı kondurulursa, tadına hiç doyum olmaz! "Murtabak" dedikleri baharatlı etli ekmek ve bir de kızarmış şehriyeyle yaptıkları Goreng. Bu yemeklere bir de toprak fırında pişmiş safranlı tavuklarını, yani, Tanduri’yi ekleyebiliriz. Hintliler yemeğe keskin bir tat verebilmek amacıyla çok sayıda baharat kullanıyorlar "Garam masala" denilen ve kullandıkları bu baharatların karışımı olarak tanımlayabileceğimiz çeşni, tüm dünyada popüler olmuş özel bir tat. Bizler baharata Hintliler kadar meraklı değiliz ama onlara ait bir baharat olan köriyi, gün geçtikçe daha fazla kullanıyoruz. Baharatı bu kadar sevmelerine karşın yoğurdu, damağın dinlendirilmesi için birçok yemeğin yanında ikram ediyorlar. Gördüğünüz gibi, farklı mutfak kültürlerinin buluştuğu pek çok ortak nokta var.
İncirli helvacı kurabiyesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
l 250 gr bitkisel magarin (yumuşamış)
l 1 yemek kaşığı yoğurt
l 1 adet limon kabuğunun rendesi
l 1/2 su bardağı tozşeker
l 1 paket vanilya
l 3 su bardağı un
l 1 paket kabartma tozu
l 16-18 adet bütün halde incir reçeli
(Erik ya da kayısı reçeli de kullanabilirsiniz.)
Üzeri için;
l 1 su bardağı pudraşekeri
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin derin bir kaba aktarılıp üzerine yoğurt ve rendelenmiş limon kabuğu eklenir. Vanilya ve tozşeker de ilave edilir. Diğer taraftan, un ve kabartma tozu başka bir kapta karıştırılıp tel süzgeçten geçirilerek malzemelerin üzerine aktarılır. Hazırlanan karışım, kulak memesinden daha yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hamur buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirilir. İncir reçelinin taneleri tabağa alınıp çekirdekleri çıkarılır. (Erik ya da kayısılara da aynı işlem uygulanır.) Buzdolabında beklemekte olan yumuşak hamur çıkarılıp hamurdan pinpon topu ya da küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. Koparılan parçalar avuçlar arasında yuvarlanıp çay tabağı büyüklüğünde açılır. Hamurun ortasına bir adet incir tanesi yerleştirilip D şeklinde kapatıldıktan sonra kenarları yapıştırılır. Hazırlanan kurabiyeler fırın kağıdı serili tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. Kurabiyeler 5 dakika önceden 150 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika, üzerleri hafifçe sararıncaya kadar pişirilip çıkarılır. Fırından çıkan kurabiyeler yumuşak olacaktır. Ancak bu kurabiye soğudukça sertleşip gerçek kıvamını bulacaktır. Kurabiyelerin hafifçe ılınması beklenip üzerlerine pudraşekeri serpiştirilerek servis yapılır.