Müjde! Yeni ay var gökte

Bu yıl Ramazan hangi ayın kaçına denk geliyor? Bayram hangi tarihler arasında?

Bu soruların yanıtını öğrenmek çok kolay değil mi? Açarsınız, takvime şöyle bir göz atarsınız ve öğrenirsiniz. Eskiden bu kadar kolay değilmiş Ramazan’ın ne zaman geldiğini anlamak. Ramazan ayının yaklaştığı bilinirmiş yalnızca, hepsi o kadar. Ve Ramazan’ın yaklaştığını anlayan erkekler, geceleri nöbet tutmaya başlarlarmış o zaman. Ne için mi nöbet tutarlarmış? Tabii ki Ramazan’ın işaretçisi olan yeni ayı gökyüzünde yakalayabilmek için. Yani, gökyüzünde beliren incecik, güzel görünümlü bir aymış Ramazan’ın gelişini haber veren.

İslam inanışına göre yeni ayın ilk günü, aynı zamanda Ramazan’ın da ilk gününü müjdeler. "Yok canım olur mu öyle şey" demeyin. Ciddi bir işmiş bu ayı yakalama işi. Hatta o kadar ciddiye alınıyormuş ki, eski zamanlarda, mahkemelerde kadılar bu iş için nöbet tutuyormuş. Bu nöbetin amacı, yeni ayı gören ilk kişinin gelip kadının karşısında ayı gördüğüne dair yemin etmesini sağlamakmış. Bu kişiye başka bir ödül veriliyor muymuş bilmiyorum, ama sanırım Ramazan’ı ilk müjdeleyen kişi olup topların atılmasına ve Ramazan faaliyetlerinin başlamasını vesile olmak ödüllerin en kıymetlisiymiş o günlerde. Şimdilerde bırakın yeni ayı görmek için geceler boyu beklemeyi, aya günlerce bakmadığımız oluyor değil mi?

Sebzeli kurufasulye pilakisi

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı iri kurufasulye

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay bardağı zeytinyağı

á 6 diş sarmısak

á 2 tatlı kaşığı domates salçası

á 1 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy patates

á 3 bardak sıcak su

á Yarım demet maydanoz sapı

á 3 adet defne yaprağı

á 1 adet kereviz sapı

á 1 yemek kaşığı şeker, tuz

Yapılışı:

Öncelikle, bir gece önceden bol suyla ıslattığınız fasulyeleri ertesi gün süzün. Üzerine çıkacak kadar suda 35-40 dakika haşlayıp, tekrar süzün. Öte yandan, orta boy bir tencereye zeytinyağını ve halka şeklinde incecik doğranmış soğanları ekleyip, salçayla beraber 2-3 dakika kavurun. Doğradığınız havuçları, patatesleri ve bütün halindeki sarmısakları ilave edin. Hepsini karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun ve 3 bardak sıcak suyu ekleyin. Maydanoz saplarını, kibrit çöpü şeklinde doğradığınız kereviz sapını ve defne yapraklarını tencereye koyun. Tuz ve şekeri de serpiştirip, kapağını kapatın. Orta ısıda 35-40 dakika, fasulyeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp, soğumasını bekleyin. Maydanoz ve kereviz saplarını, defne yapraklarını içinden çıkardıktan sonra servis yapın.

Haşhaşlı şekerpare

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 4 su bardağı un

á 1 paket kabartma tozu

á 250 gram margarin

á 2 adet yumurta

á 4 yemek kaşığı irmik

á 1 su bardağı pudra şekeri

á 2 yemek kaşığı badem içi veya fındık içi

á 2 yemek kaşığı haşhaş tohumu

Şerbeti için;

á 4 su bardağı toz şeker

á 4 su bardağı su

á 1 tatlı kaşığı limon suyu

Derin bir kabın içinde; unu, kabartma tozunu, irmiği ve pudra şekerini karıştırın. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini ve yumurtaları ekleyin. Tüm malzemeleri yoğurup, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları, önceden bir tabağa koyduğunuz haşhaşlara batırın. Sonra da şekerparelerin her birinin üzerine badem ya da fındık batırıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. 175 dereceye ayarlı fırında pişmeye bırakın. Şerbeti için; şekeri ve suyu bir tencerede pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip, 5 dakika sonra ocaktan alın. Bu arada, 30 dakika kadar pişirdiğiniz şekerpareleri fırından alıp, ılık şerbeti üzerinde gezdirin. Şerbeti iyice çekmesini bekleyip, servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları