Moleküler gastronomi (4) Yeşil kek

"Yemekte sunum çok önemlidir" deriz hep. Bu yüzden pişirilen yemeğin tadı ve kokusu kadar görünüşünün de iştah açıcı olmasına ve bu şekilde göze de hitap etmesine önem veririz.

Peki, bu sadece estetik ve güzellikle mi ilgili? Bilim adamlarına sorulacak olursa, bundan çok daha fazlası var. Fransa’da şarap garsonluğu öğrenenlere bir deney uygulanmış; tatsız-kokusuz bir renklendiriciyle beyaz şarabın rengi kırmızılaştırılmış ve öğrencilere sunulmuş. İlginç şekilde, hepsi şarabın kırmızı olduğunu varsayarak yorum yapmış. Algıyı kandırmanın yolu kişiyi de kandırmaktan geçiyor. Renkler de bizi yiyeceklere yönelten ya da yüzümüzü buruşturup geri çekilmemize yol açan faktörlerden. Yiyeceklerdeki bazı renkler beynimizde ilkel uyarılara neden oluyor. Örneğin ekmeği alışkın olduğumuz gibi açık sarı değil de daha yeşil tonlarda görürsek bu iştahımızı kapatıyor, çünkü yeşil renk ekmeğin üzerinde küfü çağrıştırıyor. Ya da çok parlak renkleri olan meyveler tıpkı hayvanlara olduğu gibi bize de "zehirli olabilir" mesajı veriyor. Siz de ıspanaklı bir keki şamfıstıklı kek olarak sunabilirsiniz ve hiç kimse bu yeşil renkli kekin ıspanaklı olduğunu anlayamaz.

Ciğerli lohusa kavurması

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

500 gr kuşbaşı kuzu eti (tavla zarı formunda doğranmış olmalı)

250 gr karaciğer

1 yemek kaşığı tereyağı

2 adet orta boy kuru soğan

3 adet yeşil sivri biber

1 adet dolmalık kırmızı biber

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kimyon

Karaciğerin sinir ve yağ kısımlarını iyice ayıkladıktan sonra 1x1 santimetrekarelik parçalar, yani tavla zarı formunda doğrayın. Kuru soğanları incecik doğrayın. Yeşil ve kırmızı biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra küp küp dilimleyin. Tereyağını orta boy bir tencerede eritip üzerine kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin. Eti orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine ciğerleri ilave edip kavurma işlemini 2-3 dakika kadar daha sürdürün. Kuru soğanları ve biberleri tencereye aktarıp, orta ısılı ateşte karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve kimyonu serpip 2 su bardağı kadar sıcak et suyunu (su da olabilir) tencereye boşaltın. Yemeği orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatarak 35 dakika daha pişirin. Yemeği ocaktan alıp pirinç ya da şehriye pilavıyla birlikte sıcak sıcak servis yapın.

Misket elması hoşafı

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

1 kg taze misket elması (herhangi bir kokulu elma türü de kullanabilirsiniz)

5 su bardağı su

2,5 su bardağı tozşeker

2-3 adet tane karanfil

Yıkadığınız misket elmalarını incecik soyun. İsterseniz dilimlere ayırın, isterseniz benim yaptığım gibi bütün halde bırakın. Ancak her iki durumda da çekirdeklerini dikkatlice çıkarın. Bekleyen elma kararacağı için elmaları hemen bir tencereye koyup, üzerine 5 bardak su ekleyin. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup, elmaları iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (elmaların pişip pişmediğini kontrol edebilmek için arada sırada kürdan batırabilirsiniz) Elmalar yumuşayınca tencereyi ocaktan alıp elma parçalarını bir süzgeç yardımıyla alın ve bir tabağa aktarın. Tenceredeki elma suyunun üzerine 2,5 su bardağı tozşeker katıp tekrar ocağın üzerine alın. Karanfil tanelerini ekleyip arada sırada karıştırarak şekerli suyu kaynatın. Su kaynadıktan 2-3 dakika sonra tencereyi ocaktan alın. Şekerli suyu kaselere paylaştırıp soğumasını bekleyin. Kaselerdeki su soğuduğunda, üzerlerine tabakta bekleyen elma parçalarını koyup servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları