PaylaÅŸ
Neyse ki artık daha az hışırdayan kağıt keseler çıktı da keyifle mısırımı yerken etrafımdakileri rahatsız ediyorum diye endişelenmekten biraz kurtuldum. Tabii yine de dikkatli olmak lazım.
Mısır’ın anavatanı Amerika. Avrupa’ya ve dünyanın diğer kıtalarına buradan yayılmış. Peki mısırın patlamış hali de biliniyor muydu, diye soracak olursanız; evet Kızılderililer patlamış mısır yiyorlarmış aslında. Ve Amerika’nın keşfinden sonra tıpkı mısır gibi patlamış mısır da Avrupa’ya yayılmış.
Evinizde mısır patlatıyor musunuz bilmem ama öyle her mısır cinsinin patlamadığını söylemek lazım. Bu iş için yeni yeni makineler üretiliyor olsa da mısırın patlaması ve patladığında sahip olduğu lezzet makineyle değil, mısırın cinsi ve kalitesiyle alakalı bence.
Köydeki evimizde basit bir tencereye bir iki damla yağ damlattığımızı, tencereye avuçla attığımız mısırların birkaç dakika sonra tencerenin kapağını kaldıracak kadar şiddetle patladığını hatırlıyorum. Tencerenin kapağı iyice yükselip mısırlar ocağa dökülmeye başladığında da mısırı alır afiyetle yerdik.
Keşke şimdi de evlerde mısır patlasa. Çünkü uzmanlar patlamış mısırın cips gibi abur cuburlarla kıyaslamayacak kadar faydalı olduğunu söylüyorlar.
Ayla’nın Somon Tartar Salatası
Somon füme dilimlerini incecik doğrayıp derin bir salata kasesine koyun. Domates ve salatalıkları soyup küçük küpler halinde doğrayın ve salata kasesine ilave edin. Üzerine ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğradığınız yeşil soğan ve dereotunu ekleyin. Çatalla kuvvetlice bastırarak ezin.
Olgunlaşmış avokadoları soyup boylamasına ikiye bölün. Tatlı kaşığı yardımıyla ortasındaki çekirdeği çıkarın. Küp küp doğrayarak salata kasesine aktarın. Tuz, karabiber, zeytinyağı ve limon suyunu da ilave edip çatalla ezerek karıştırın. Tadına bakıp gerekirse tuz ve limon suyu ekleyin.
İsterseniz servise sunmadan önce üzerine sıvıyağ gezdirin. Salatayı marul yaprakları ya da 15-20 santim çapında kestiğiniz lavaş pita ekmekleri üzerinde servise sunun. Salatayı benim gibi haşlanmış enginar çanakları üzerinde de ikram edebilirsiniz.
Malzeme listesi
1 ya da 2 paket 200 gr’lık
somon füme
1 adet orta
boy domates
1 adet orta boy ince salatalık
Yarım demet dereotu
2 adet taze yeÅŸil soÄŸanın sadece yeÅŸil kısmıÂ
2 adet orta boy yumuşamış avokado
Yarım adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
PaylaÅŸ