Minareler arasındaki yıldızlar

"Gökten yıldızları alıp minareler arasına yazı yazmak" yabancı bir gezgin ilk kez Türkiye’de gördüğü mahyalar için böyle demiş işte.

Haksız da değilmiş hani. Ramazan aylarında camilerin iki minaresi arasına gerilen çelik halatlardan sarkıtılan kandillerle yazılan yazılar, iftar zamanından teravih namazına kadar süren hummalı bir çalışmanın ürünüymüş. Daha ilk kandiller düşmeye başladığında, izleyenler mahyacının ne yazacağını tahmin etmeye çalışırlarmış. Yalnızca yazı mı? İlk gün yazılan yazıyla başlar, son on beş gün çizilen resimlerle devam edermiş, ramazanlarda mahya şenliği. Bugün mahya eski ramazanlar dendiğinde akla ilk gelen şeylerden biri ve yıllarca önce gökyüzünde parlayan mahyaların izi, yaşadığımız bu ramazana da renk katmaya devam ediyor.

İNCE NOKTALAR

Kabarmasını istemediğiniz tart hamurunu fırına koymadan önce ortasına makarna parçaları koyabilirsiniz.

İFTAR MÖNÜSÜ

Nohutlu kapama

Yapılışı:

Öncelikle, pirinci ılık tuzlu suyun içersinde 10 dakika kadar bekletin. Etleri yıkayın. Soğanların kabuklarını soyup, yıkayın. Cam bir tasın içinde eti, arpacık ve kurusoğanları, tuzu, karabiberi, tane karabiberi, biber salçasını ve tereyağının 1 kaşığını iyice harmanlayın. Tası yuvarlak bir tepsinin tam ortasına kapatın. Tasın üzerine bir ağırlık koyun (o da ateşe dayanıklı olmalı). Tepsiye 3 su bardağı sıcak su ekleyip, kısık ateşte 45-50 dakika pişirin. Tepside kalan boşluğa haşlanmış nohutları yayıp pirinçleri ekleyin. Kızdırdığınız tereyağını üzerinde gezdirin. 2 su bardağı sıcak su koyarak tası yerinden oynatmadan pirinçleri karıştırın. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin. Tepsinin ortasındaki tası alıp, servise sunun.

12 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 90 dakika

Malzeme listesi

500 gr kuzu kuşbaşı et veya kemikli kuzu kol

2 adet orta boy kuru soğan (dörde bölünmüş)

20 adet arpacık soğan

1 tatlı kaşığı biber salçası

3 su bardağı pirinç

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 çay kaşığı tane karabiber

2 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

SAHUR MÖNÜSÜ

Patlıcanlı makarna

Yapılışı:

Öncelikle, patlıcanları, acısının çıkması için tuzlu suda bekletip süzün. Bu arada; zeytinyağını tavada kızdırıp sarımsağı, patlıcanı ve tuzu ekleyip, tavayı arada bir sallayarak, 5 dakika soteleyin. Domates salçasını, fesleğeni ve 1 bardak suyu ilave edip sosu kısık ateşte 15 dakika pişirin. Öte yandan; makarnayı, 10 bardak tuzlu suda haşlayıp süzün ve aynı tencereye aktarın. Makarna sıcakken, hazırladığınız patlıcanlı sosla ve rendelenmiş peynirle karıştırın. Sıcak olarak servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

3 adet orta boy patlıcan

1 yemek kaşığı domates salçası

3 diş sarımsak (dövülmüş)

1 çay kaşığı tuz

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kuru fesleğen

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (veya parmesan peyniri)
Yazarın Tüm Yazıları