Milattan önce medeniyet

Son yıllarda birazcık da olsa değişmemize rağmen erkek egemen bir toplum olduğumuzu hangimiz inkar edebiliriz ki?

Gönül aksini istese de hálá kadınlarımız belli bir saatten sonra dışarı çıkamıyor, çıksa bile bunu korka korka yapıyor. Oysa, bundan tam 6000 yıl önce egemen olan Sümerler’de kadınlar iş hayatında gayet aktif roller almış. Hatta, bu devletin bazı mahallelerinde ve liman şehirlerinde açılan içkievleri sadece kadınlar tarafından işletilirmiş. Evet, yanlış duymadınız; "sadece" dedim. Çünkü bu içkievlerini erkeklerin yönetmesi yasakmış o zaman.

Mekan işletmeciliği de bazı toplumlarda babadan oğula geçen mesleklerin aksine, anadan kıza geçermiş. Bu içkievlerine girip çıkanlar genellikle erkek denizcilermiş ama yine de buralar kadın-erkek herkese açıkmış. Yani kadınlarla erkekler çok rahat bir biçimde aynı mekanda içki içebilme özgürlüğüne sahipmiş. Bu liman içkievlerinde görünmeyen tek meslek grubu ise üst düzey rahibelermiş. İnsan milattan sonra 2000’li yıllarda Türkiye gibi bir cumhuriyet devletinde gerçekleşen birtakım anti medeni uygulamaları düşününce, bu okuduklarına inanamıyor değil mi?

Kıymalı enginar dolması

Malzeme listesi

á 6 adet orta boy taze enginar (temizlenmiş ve sapı kesilmiş olmalı)

Dolma içi için;

á 250-300 gr. yağsız dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı pirinç

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 adet limonun suyu

á 1 demet maydanoz

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 2 adet orta boy domates

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Taze enginarları temizleyip yıkadıktan sonra kararmamaları için bol limonlu suda bekletin. Kıymayı çukur bir kaba koyun. Üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğanı ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Tuz ve karabiberi serpiştirip incecik kıydığınız maydanozu katın. Salçayı ve rendelediğiniz domatesleri ilave edip yoğurmaya başlayın. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip iyice yoğurun. Enginarların çukur kısımlarını kıymalı harçla doldurun. Hazırladığınız enginar dolmalarını orta boy bir tencereye yan yana yerleştirin. Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Enginarların üzerini porselen bir tabak ya da yağlı kağıtla örtüp tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte, enginarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Yeşil soğan böreği

Malzeme listesi

á 6 adet hazır yufka

İç harcı için;

á 5-6 adet yeşil soğan

á 300 gr. taze lor peyniri

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 3 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Böreğin sosu için;

á 3 adet yumurta

á 1 su bardağı süt

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 çay bardağı sıvıyağ

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Ayıklayıp yıkadığınız taze soğanların yeşil kısımlarını incecik dilimleyin ve derin bir kaba koyun. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip lor peyniri ve yumurtaları ilave edin. Tahta bir kaşıkla eze eze karıştırın. Hazırladığınız harcı bir kenarda bekletin. Yumurtaları derin bir kapta çırpın. Süt, yoğurt ve sıvıyağı ekleyip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Fırın tepsisini 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Yufkalardan birini tepsiye, kenarları dışarıda kalacak şekilde yayın. Üzerine 2-3 yemek kaşığı sos gezdirip ikinci yufkayı buruşturarak yayın. Aynı işlemi bir yufkaya daha uyguladıktan sonra soğanlı iç harcını yayın. Kalan üç yufkayı da aralarına sos gezdirerek üst üste yerleştirin. Tepsinin dışına taşan yufkayı içe doğru katlayıp kalan sosu üzerine gezdirin. Böreği 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika pişirin. Üzeri iyice kızaran böreği fırından alın ve üzerini temiz bir bezle kapatıp en az 20 dakika dinlendirin. Henüz sıcak haldeyken dilimleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları