Milattan önce de bira içiliyormuş

Babil Kralı Hammurabi’nin kanunlarını bilmeyeniniz yoktur sanırım.

Toplumsal hayatın pek çok alanına ilişkin maddeleri içeren bu kanunlarda birayla ilgili de birkaç madde olması beni şaşırttı doğrusu. Tarihten önceki devirlerde içkinin ve özellikle biranın ne kadar önemli olduğunu bilmeme rağmen Hammurabi’nin birayla ilgili kanun koyacağı aklıma gelmezdi.

Bu kanunların 108 ve 111. maddeleri doğrudan doğruya biraya ayrılmış ve bira satışı ve alışıyla ilgili uyulması gerekenler bu maddelerde belirtilmiş. Örneğin, sattığı içkiden gereğinden fazla gelir elde eden kişiye layık görülen ceza boğularak öldürülmekmiş o zaman... Kimin ne kadar bira alabileceğine de bu kanunlar karar veriyormuş. Örneğin, sıradan bir işçi iki litre, sivil görevli üç litre, üst düzey yönetici ise günde beş litre bira satın alabiliyormuş.

Sümerli bir kadın tarafından tesadüfen bulunan bira o kadar büyük bir yer tutuyormuş ki o dönemde yaşayan insanların hayatında, Sümerler’de Tanrıça Ninkasi’nin, birayı ve bira yapmayı Sümerler’den öğrenen Mısırlılar’da ise Tanrı Osinis’in biracıları koruduğuna inanılıyormuş. Şimdilerde bizim eğlence aracı olarak kullandığımız ya da keyiflenmek için içtiğimiz bira, tarih öncesi devirlerde günlük beslenmenin ve sağlığı korumanın vazgeçilmez bir parçası olarak görülüyormuş. Garip değil mi?

Terbiyeli etli marul dolması

Malzeme listesi

á 250-300 gr. orta yağlı kıyma

á 30 adet marul yaprağı

á 1 demet dereotu

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay bardağı pirinç

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 tatlı kaşığı tereyağı (veya bitkisel margarin)

Sosu için;

á 1 limonun suyu

á 1 yumurtanın sarısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Marul yapraklarını kaynayan suya batırıp yarım dakika beklettikten sonra çıkarın. Ortalarındaki sert kısımları bıçakla kesip avuç içi büyüklüğünde parçalar hazırlayın. Soğanları tavla zarı formunda, incecik doğrayıp üzerine karabiber ve tuz ekledikten sonra yoğurarak yumuşatın. Kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç, incecik kıyılmış dereotu ve zeytinyağını ilave edip iyice yoğurun. Haşlanmış marul yapraklarını, parlak tarafı tezgaha gelecek şekilde yayın. Uçlarına hazırladığınız harçtan birer yemek kaşığı dolusu koyduktan sonra, kenarlarını içe kıvırıp, rolo yapın. Hazırladığınız dolmaları tencereye yerleştirip, tereyağını küçük parçalar halinde üzerine ekledikten sonra, 2 su bardağı sıcak su ilave edin. Porselen bir tabakla üzerini kapatıp, orta ısılı ateşte, 20 dakika kadar pişirin. Limon suyu ve yumurtayı küçük bir kasede çatalla çırpın. Karışımı dolmaların üzerinde gezdirip 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Bademli karamelli tart

Malzeme listesi

Tart hamuru için;

á 125 gr. bitkisel margarin

á 2 su bardağı un

á 8-9 yemek kaşığı çok soğuk su

veya

á 125 gr. bitkisel margarin

á 2 yemek kaşığı dolusu tozşeker

á 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 12 tepeleme yemek kaşığı un

Üzeri için;

á 2 su bardağı tozşeker

á 2 küçük paket hazır süt kreması

á 1 su bardağı dolusu soyulmuş iç badem

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Bitkisel margarini derin bir kaba koyup üzerine tozşekeri ekleyin. Yoğurdun susuz kısmından aldığınız iki yemek kaşığı kadarını ilave edip vanilyayı serpiştirin. Un, tuz ve kabartma tozunu bir başka kapta karıştırın. Unlu karışımı tel süzgeçten geçirerek yoğurtlu karışımın üzerine ilave edin. Karışımı yaklaşık 4-5 dakika yoğurup ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız tart hamurunu üzerini kuru bir mutfak peçetesiyle örterek buzdolabında 20-25 dakika dinlendirin. 25 ya da 28 santim çapındaki tart kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Dinlenen tart hamurunu merdaneyle kalıp büyüklüğünde açın. Hamuru kenarlarını bir santim kadar yükselterek kalıba yerleştirin. Tartı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkardıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, tozşekeri tabanı kalın küçük bir tencereye koyun. Şekeri çok kısık ateşte, hafifçe karıştırarak eriyinceye kadar pişirin. Şeker muhallebi kıvamına gelip rengi kahverengiye dönüştüğü anda kremaları üzerine aktarın ve tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırın. Yaklaşık 2 dakika daha pişirdikten hemen sonra ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken soğuyan tartın ortasındaki boşluğa aktarın. Karamel henüz sıcak haldeyken üzerini soyulmuş bademlerle süsleyin. Tartı buzdolabında 2-3 saat soğutup çıkarıp servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları