Anneannem kocaman bakır tencerede kaynatırdı reçeli. Arada sırada tahta kaşıkla köpüğünü alır tencerenin içindeki meyvelerin sertliğini kontrol ederdi.
Dünyanın her yerinde reçeli anneanneler mi yapıyor bilinmez ama tatlıyla pek ilgilenmeyen Uzakdoğulularınki hariç hemen bütün yeme-içme kültürlerinde reçelin yeri var. Kahvaltı sofralarının ve tatlıların vazgeçilmez parçası olan reçel ve marmelatlar öyle büyük bir yer kaplıyor ki yemek kültüründe, örneğin, bir çeşit reçel bulunan sofra biraz fakir bir sofra olarak bile nitelendirilebiliyor. Şeker ve meyveyi birleştirmeyi ilk kez akıl edenler Ortadoğulular olmuş. Dolayısıyla, reçelin ilk kez burada doğmuş olması da hiç şaşırtıcı değil. Ortadoğu’dan nasıl yayılmış peki tüm dünyaya. Bu sorunun cevabı pek de hoş değil aslında. Tüm dünya kültürlerinin reçelle tanışmasına neden olan Haçlı Seferleriymiş. Avrupa ile Ortadoğu arasında gidip gelen Haçlılar Ortadoğu yerlilerinden öğrendikleri reçeli Avrupa ülkelerine götürmüşler. Oradan da tüm dünyaya yayılmış çeşitli meyvelerden yapılan reçel ve marmelatlar.
Yeşil zeytinli fokaçyo
8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Hamuru için
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı kuru maya
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz alabildiğince su
Üzeri için
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kırmızı soğan
1 su bardağı dolusu doğranmış yeşil zeytin (file zeytin diyerek de satın alabilirsiniz)
1 yemek kaşığı kuru kekik
Unu derin bir kaba aktarıp, üzerine tuz ve kuru mayayı serpiştirin. Sıvıyağ ve yoğurdu da ilave edip karıştırmaya başlayın. 1 yemek kaşığı su katın. Karıştırmaya devam ederken, yemek kaşığıyla su eklemeyi de sürdürün. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar su ekleme işlemini sürdürün. Hamurun başlangıçta elinize yapışması normaldir. Mayalı hamur dinlendikçe kendini toplayacak, iyice dinlenip kabardığında artık elinize yapışmayacaktır. Yoğurarak toparladığınız hamuru oda sıcaklığında yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirin. Soğanları soyup incecik halkalar halinde doğrayın. Dinlenen hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın. Kopardığınız parçaları parmak uçlarınızı zeytinyağına batırarak pasta tabağı büyüklüğünde açın. Soğan halkalarını ve yeşil zeytini açtığınız hamurların üzerine paylaştırın. Üzerlerine kuru kekik serpişrtirip unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Fokaçyoları tepside 20 dakika daha bekletip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika, kenarları hafifçe sarı-kahverengiye dönüşünceye kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun
Isterseniz, fırından çıkardığınız fokaçyoların üzerine zeytinyağı da sürebilirsiniz.
Üzümlü havuçlu dekupe kek
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 50 dakika
Malzeme listesi
4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 adet orta boy ince havuç
2 yemek kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri derin bir kaba aktarın. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın. Sıcağa yakın haldeki sütü ve sıvıyağı ekleyip 2-3 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, havucu soyup rendenin ince tarafından geçirin. Üzümleri sıcak suyla yıkayıp süzdükten sonra, kağıt havluya koyarak suyunu emdirin. Rendelenmiş havucu ve üzümleri de yumurtalı karışıma ekleyin. Tarçın ve vanilyayı da katıp tahta bir kaşık veya plastik spatula yardımıyla iyice karıştırın. Un ve kabartma tozunu başka bir derin kaba aktarıp elinizle karıştırın. Karışımı, tel süzgeçten geçirerek yavaş yavaş havuçlu karışıma ilave edin. Malzemeleri tekrar karıştırın. Yuvarlak ve ortası delik kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız kek hamurunu kek kalıbına aktarın. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra, servis tabağına yerleştirin. Taze üzümle süsleyerek servise sunun.