Bir ara soğuk kış akşamlarının, çay bahçelerinin vazgeçilmeziydi o. Elmalısı, portakallısı, limonlusuyla sohbetlerimize eşlik ederdi. Bir bardağa sıcak su koymanız ve ondan bir kaşık eklemeniz yeterli olurdu lezzeti yakalamak için.
Yeteri kadar yaş almış olanlar Oralet’ten bahsettiğimizi de anlamışlardır herhalde. 1960’larda Eczacıbaşı tarafından piyasaya sürülen Oralet bir döneme damgasını vurmuş bir içecekti. Modaydı, gidilen her yerde oralet “ikramlıklar” arasındaydı. Her evde bir kavanoz Oralet mutlaka bulunurdu. Herkesin favori bir Oralet’i vardı. Örneğin benim favorim elmalı olanıydı, ablamınki portakallı olanı. ılla her akşam, özellikle de mevsim kışsa, bir ya da iki bardak Oralet içer, keyif yapardık. Elmalı Oralet bittiğinde hemen alışveriş listesine yazar ve hiç vakit kaybetmeden alırdım.
Bir dönemin moda içeceğiydi o. “Aman canım, içeceğin de modası mı olurmuş” demeyin. Çünkü bazen yeni çıkan bir ürün o kadar ilginç geliyor ki damaklarımıza, yaş, meslek sınırı olmadan hemen herkes tüketmeye başlıyor. Ve tıpkı Nescafe ve Oralet’te olduğu gibi, çıkarılan markanın adı ürünün adı olarak algılanıyor. Nasıl ki 1980’lerde popüler olan Nescafe, instand yani hazır kahvelerin hepsinin adı olarak kaldıysa, Oralet de kendinden sonra çıkan meyveli toz içeceklerin bu isimle anılmasına neden olmuştur.
Piyasaya daha sonra çıkan Lezzo markası da aynı isimle anıldı. Kimse o sıcak güzel içeceği sipariş ederken “Lezzo alabilir miyim” demezdi. Bizim için artık meyveli toz içeceğin adı Oralet’ti. Oysa, dediğim gibi daha sonra piyasaya çıkan Lezzo pazarın önemli kısmını işgal etmiş ve satış bakımından Oralet’e yetişmişti.
Özellikle 60’lı, 70’li yıllarda piyasaya ilk çıkan olmak, ürünün adını da belirlemek demekti. E o dönem yeni bir ürünle piyasaya çıkmak da kolay değildi hani. Ve ilk olmanın böyle bir avantaj sağlaması da doğaldı.
Soslu çipura balığı ızgarası
4 kişilik Hazırlama süresi: 15 dakika Pişme süresi: 15 dakika
MALZEME LİSTESİ * 4 adet orta boy çipura balığı * 1 adet orta boy kuru soğan * 2 adet taze yeşil soğan * 1 demet dereotu * 1 çay kaşığı tuz, karabiber * 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı * 1 adet limonun suyu Salata için; * Arzu ettiğiniz salata malzemeleri * 4 çay kaşığı diyet mayonez * 2 çay kaşığı tatlı hardal * 1 adet limonun suyu * 4 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi kullanın)
YAPILIŞI Bu yemek için ızgaraya çok yakışan çipura balığını kullanabileceğiniz gibi lüfer de kullanabilirsiniz. Temizlenmiş balıkları yıkayıp süzün. Diğer taraftan, kuru soğanı rendeleyip derin bir kaba aktarın. Yeşil taze soğanları ayıkladıktan sonra incecik doğrayarak aynı kaba koyun. Dereotunu da ince ince kıyıp ilave ettikten sonra tuz ve karabiberi serpip zeytinyağı ve limon suyunu katın. Sosu çatal yardımıyla iyice karıştırın. Süzdüğünüz balıkların karın kısmını iyice açıp hazırladığınız soslu sebzeyi kaşıkla içlerine doldurun. Kalan sosu bir fırça yardımıyla ya da elinizle balıkların her tarafına sürün. Balıkları önceden ısıttığınız kömür ızgarasında ya da elektrikli ızgarada önlü arkalı en az 5-7’şer dakika kızartıp servis tabağına alın. Salatayı hazırlamak için; salata için kulanacağınız malzemeleri bir kaba koyun. Sosu hazırlamak için; diyet mayonez, hardal, limon suyu ve sirkeyi bir kasede çırpıp salatanın üzerine gezdirin. Salatayı ızgarada pişirdiğiniz balığın yanında servise sunun.