Paylaş
Ayçekirdeği, deniz tuzu, çavdar unu, maya ve çavdar ekşisinden oluşan bir malzeme listesi var vollkornbrot’un. Malzeme listesinden de anlaşılacağı üzere buğday unu kullanılmadan yapılan bu ekmeğin en önemli özelliklerinden biri de doyurucu olması. Vollkornbrot keskin tadıyla tereyağı, peynir ve füme edilmiş balıkla yenildiğinde çok lezzetli bir hâl alıyor.
Almanların meşhur ekmeklerinden biri olan mischbrot ise buğday ununun olmadığı bir ekmek değil. Bu ekmek yapılırken, çavdar unu buğday unuyla karıştırılıyor. Zaten adı da buradan geliyor, çünkü mischbrot karışık ekmek anlamında kullanılıyor. Rengi ise çavdar ve buğday ununun kullanılış miktarına bağlı olarak daha koyu ya da açık olabiliyor. Rengi nasıl olursa olsun mischbrot domuz pastırmasıyla birlikte tüketiliyor.
Bir diğer Alman ekmeğini ise “yöresel” olarak tanımlamakta sakınca yok. Çünkü genellikle Almanya’nın güneyinde üretiliyor. Bu ekmek de tıpkı mischbrot gibi çavdar ve tam buğday unu kullanılarak yapılıyor. Odun fırınlarında oldukça uzun sürede pişirildiği için kabuğu çok sert oluyor.
Nohutlu tarhana çorbası
YAPILIŞI
Tarhanayı 2 su bardağı suyla derin bir kaba alın ve karıştırarak yumuşatın. Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Yağ hafif kızınca rendelenmiş domatesleri ya da salçayı ekleyip tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Ezilmiş tarhana ve kalan 5 su bardağı suyu da tencereye aktarın. (et ya da tavuk suyu yoksa bulyon kullanabilirsiniz) Tuz ve karabiberi serpiştirip sürekli karıştırarak çorba koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca haşlanmış nohudu da ilave edin. Ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. Diğer taraftan, tereyağını küçük bir tavada kızdırıp naneyi kızgın yağda çevirin ve ocaktan alın. Naneli sosu sıcak çorbanın üzerine gezdirip karıştırın. Çorbayı sıcak sıcak servise sunun.
Not: İsterseniz bu çorbaya haşlanmış kuşbaşı et ya da kışlık kavurma eti de ekleyebilirsiniz.
· 1 su bardağı tarhana
· 1 su bardağı haşlanmış nohut · 2 yemek kaşığı sıvıyağ + 25 gr tereyağı · 2 adet orta boy domatesin rendesi (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz) · 7-8 su bardağı su (et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm, bulyon tablet de kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 yemek kaşığı kuru nane
Paylaş