Mengen Yemekleri

"Unutmayalım ki iyi bir aşçı; sadece güzel yemekler pişiren biri değil, aynı zamanda bir heykeltraş, bir ressam ve bir dekoratör kadar sanattan anlayan ve bunu uygulayan kişidir"

İşte Mesut Erdoğan’ın "Mengen Yemekleri" adlı kitabının arka kapağında bunlar yazılı. Türkiye’nin ilk amatör aşçılık okulunun, Mutfak Sanatları Merkezi’nin de kurucularından olan Mesut Erdoğan, pek çok uluslararası aşçılık yarışmasında takım kaptanı olarak ülkemizi temsil etmiş ve pek çok ödül kazanmıştır. Ayrıca Erdoğan, Türkiye’nin en önemli gastronomi uzmanlarından olan ve hepimizin saygıyla andığı Tuğrul Şavkay hocayla da çalışma fırsatı yakalamıştır. Mengen Yemekleri, unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekleri uzun ve zahmetli bir yolculuktan sonra bir araya getirmeyi başarmış bir kitap. Kitabın bir başka özelliği ise, bir yemekçi olarak benim de çok önemsediğim yemek fotoğrafları bakımından çok başarılı olması. Kitapta yer alan yemekleri Mimar Sinan Üniversitesi mezunu ve yemek fotoğrafları konusunda uzman olan Buğrahan Şirvancı fotoğraflamış. Yani bu kitap, yemeğe, özellikle yöresel yemeklere meraklı olan herkesin edinmesi gereken bir eser.

Patatesli oruk köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

6 adet orta boy patates

3 adet yumurtanın sarısı

1 yemek kaşığı yumuşamış margarin

2 yemek kaşığı galeta unu

4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

2 çay kaşığı tuz, karabiber

İç harcı için;

200 gr yağsız kıyma

1 çay bardağı su

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 demet maydanoz

Patatesler yıkanıp üzerlerine çıkacak kadar su ilave edilerek haşlanır. İç harcın hazırlanması için; kıyma ve su orta boy bir tavaya koyulur. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 5-6 dakika kavrulur. Üzerine sıvıyağ ve incecik doğranmış soğanlar eklenip sürekli karıştırılarak 5-6 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Tuz ve karabiber serpilip çok ince kıyılmış maydanoz ilave edildikten sonra bir kenarda bekletilir. Haşlanmış patatesler soyulup ezilerek püre haline getirilir. Üzerine yumurta sarıları, yumuşamış margarin, galeta unu, rendelenmiş peynir eklenip tuz ve karabiber de serpilerek 4-5 dakika kadar yoğrulur. Küçük bir kaseye 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ koyulur.

Yoğrulan patates harcının yarısı, iyice yağlanmış 25-30 santim çapındaki tepsiye bastırılarak yayılır. Üzerine, hazırlanan kıymalı harç aktarılır. Kalan patatesli harç da bastırılarak üzerine, her tarafını kapatacak şekilde yayılır. Son olarak, üzerine fırçayla sıvıyağ sürülüp 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirildikten sonra çıkarılır. Pizza gibi dilimlenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları