Göçmek... İnsanın bulunduğu, büyüdüğü, sokaklarında oynadığı yeri terk edip yeni bir memleketin havasını solumaya başlamaya mecbur kalması.
Hiç bilmediği, duymadığı sesler duyması... Sebebi ne olursa olsun zordur göç etmek. Hele hele göç etmemizin nedeni bizim dışımızda bir şeyse, o zaman bu örselenmeye birazcık öfke ve kırgınlık da karışır. Değişiverir yaşamımız birden. Sabahları camı açıp soluduğumuz hava, yürüdüğümüz yollar, gittiğimiz bildik mekanlar geride, memleketimizde kalmıştır artık. Şimdi bu yeni hayata, yeni çevreye ve yeni yaşam temposuna alışma ve uyum sağlama zamanıdır. Bu o kadar da kolay bir şey değildir tabii ki. Ancak illa değiştirmek zorunda olmadığımız kültür öğeleri de vardır ve yeme içme alışkanlıklarımız da bunların en önemlilerinden biridir. Yani terk etmek zorunda değil insan yeme alışkanlıklarını. Hatta geldiği yerin yemeklerini yaparak memleket özlemini az da olsa giderebilir insan. Başka bir pencereden bakacak olursak da göçler sayesinde zenginleşir kültürler. Göçler sayesinde bir başka ülkenin toprağını koklama şansı buluruz. Bu zenginleşmenin ve kültür alışverişinin en önemli araçlarından biri ise yemektir. Mutfaklardan damaklara yayılır, bir kültürden diğer bir kültüre anlayışın ateşi.
Mısırlı semizotu salatası
2 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
á 1 demet semizotu (300-400 gr.)
á 2 yemek kaşığı konserve mısır
á 2 adet orta boy kuru beyaz soğan (tatlı soğan da denir)
á 2 adet orta boy domates
á 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
á 6 yemek kaşığı yoğurt (kaymağı alınmış ve yağsız olacak)
á 1 yemek kaşığı lor peyniri
á 1 çay kaşığı tatlı hardal
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su
á 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Semizotunun sadece yapraklarını ayıklayıp, saplarını başka bir yemek için saklayın. Semizotu yapraklarını yıkayıp süzün. Diğer taraftan, tatlı beyaz soğanı ince halkalar halinde doğrayın. Domatesleri de halka halka dilimleyin. Semizotu yapraklarını büyük bir salata kasesine koyun. Üzerine soğan ve domates halkalarını ekleyip iyice karıştırın. Üzerine konserve mısırları serpiştirip bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yoğurt ve lor peynirini derin bir kaseye aktarın. Üzerine tatlı hardal ve ılık suyu ilave edip çatal yardımıyla, karışım pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirip, salatayı tekrar karıştırın ve sosu çekmesi için 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine zeytinyağını gezdirip servise sunun.
Sebzeli köfte ızgarası
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
8 dakika
Malzeme listesi
á 500 gr. yağsız dana kıyma
á 2 diş sarmısak
á 2 yemek kaşığı irmik
á 2 yemek kaşığı yulaf unu (iri çekilmiş yulaf karışımı ya da galeta unu da kullanabilirsiniz)
á 1 adet orta boy dolmalık kabak
á 1 demet maydanoz
á 1 demet dereotu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
Yağsız köftelik kıymayı derin bir yoğurma kabına aktarın. Üzerine dövülmüş sarmısakları, irmik ve yulaf ununu ekleyin. Kabağı soyup yıkadıktan sonra, rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyin. Kabakları avuçlarınız arasında sıkarak suyunu çıkarın ve kıymanın üzerine ilave edin. Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp, incecik doğradıktan sonra kıymayla karıştırın. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpip tüm malzemeleri sıkıca yoğurun. Üzerini alüminyum folyoyla kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Diğer taraftan, varsa kömür ızgarasını yakın ya da fırınınızın ızgara kısmını 175 dereceye ayarlayın. İsterseniz çok az sıvıyağ koyup kızdırdığınız teflon tava da kullanabilirsiniz. Dinlenen köfte harcını buzdolabından çıkarın. Harçtan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerlerine hafifçe bastırıp köfteleri yassı hale getirin. Köfteleri ızgarada çevirerek kızartın. Yanına ızgara sebzeler koyarak servise sunun. İsterseniz köfteleri patlıcan dilimleriyle çöp şişlere dizerek de pişirebilirsiniz.