Mehmet’in kuru kaymak tutkusu

Kaymak denince aklıma hep ekmek kadayıfının üzerine koyduğumuz, Afyon’un yaş kaymağı gelir.

Ancak, bir de büyük çoğunluğunuzun bilmediği kuru kaymağımız vardır. Bu kaymağı gönül rahatlığıyla Anadolu’nun kaybolan tatları kategorisine sokabiliriz. Kuru kaymak, Orta Anadolu’nun, Sivas, Erzincan, Eğin ve Kelkit gibi yerlerinde çok sınırlı miktarda üretilir. Şimdi bakalım kuru kaymak nasıl yapılıyormuş. Önce inek sütü nişasta ya da unla karıştırılarak kaynatılıp boza kıvamına getiriliyor. Sonra sütteki su kömür ateşinde buharlaştırılması aşamasına geçiliyor. Katılaşan kaymak kalburların üzerine alınıyor ve birkaç gün kurutuluyor. Kuru kaymağın taze taze tüketilmesi tavsiye ediliyor ama gerektiğinde buzdolabında 10-15 gün boyunca saklanabiliyor.

Pazılı soğuk büfe dolması

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 kg pazı

İç malzemesi;

á 1 su bardağı ince köftelik bulgur

á 1 su bardağı ılık su

á 1 su bardağı tuzsuz çökelek

á 1 adet orta boy haşlanmış patates

á 1 adet orta boy kuru soğan

á1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

á 1 su bardağı tavuk suyu

á 6 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2-3 adet orta boy rendelenmiş domates

Pazıların saplarını kesip, kaynar suya koyun. Süzerek çıkardığınız yaprakları bir tabağa yayın. İç harcını hazırlamak için; bulguru derin bir cam kaba koyup üzerine ılık suyu gezdirin. Bulgur kabarıp yumuşayıncaya kadar, 10 dakika bekletin. Üzerine tuzsuz çökelek ya da lor peynirini ekleyin. Haşlanmış patatesi ve kuru soğanı rendeleyip üzerine tuz ve karabiberi serpin. Kuru nane ve fesleğeni ilave edip yoğurun. Pazı yapraklarını ortalarındaki damardan kesip ikiye bölün. Parçaların kısa kenarına bulgurlu peynirli harçtan yarım yemek kaşığı kadar koyun. Yaprakların kenarlarını içe doğru kıvırarak, üçgen biçiminde sarın. Sıvıyağın yarısını büyük boy bir kaba kaşıkla yayın. Sardığınız dolmaları bu kaba yan yana yerleştirin. Üzerine kalan sıvıyağı ve 1 su bardağı suyu ya da et suyunu gezdirin. En üste rendelenmiş domatesleri dağıtın. Dolmaları 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın.

Marmelatlı baton kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1,5 su bardağı un

á 3 yemek kaşığı tozşeker

á 125 gr tereyağı (yumuşamış)

á 2 yemek kaşığı dövülmüş fındık içi

á 1 çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu (limon kabuğu da kullanabilirsiniz)

Üzeri için

á 4 yemek kaşığı çilek marmeladı

á 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Tereyağı, tozşeker, fındık ve rendelenmiş portakal kabuklarını bir kaba koyun. Unu da yavaş yavaş bir hamur elde edinceye kadar yoğurduktan sonra 20 dakika buzdolabında bekletin. Hamuru 2 eşit parçaya bölün. Hamurun bir parçasını tezgahın üzerine serip 5 santim genişliğinde ve yaklaşık 20 santim uzunluğunda bir dikdörtgen haline getirin. Hamurun diğer parçasına da aynı işlemi uygulayın. Tepsiye yağlı kağıt serin. Dikdörtgen şeklindeki hamurları tepsiye yan yana yerleştirin. Hamurun orta kısmını kaşığın tersiyle bastırarak çukurlaştırın Çukur hale getirdiğiniz yere marmelatı yaydıktan sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 25 dakika pişirip çıkarın.
Yazarın Tüm Yazıları