PaylaÅŸ
Bu, o ülkenin insanlarının ne yiyip ne içtiğini öğrenmenin en kısa yoludur.
Örneğin Norveç ve Finlandiya’da marketlere girdiğinizde çeşit çeşit somon balığı olduğunu görürsünüz. Etrafı denizlerle çevrili bu ülkelerde somon en sevilen balık demek ki. Buralarda soğuk iklimlerin tipik sebzeleri; patates ve lahana satışı da fazla.
Dondurucu soğuklar nedeniyle sokakta değil, daha çok evlerinde zaman geçiren İskandinavlar her türlü atıştırmalık yiyeceğe ve cipse de bayılıyorlar. İçlerini ısıtmak için hazır çorbaları da sıkça tüketiyorlar. Bizim gibi tencere tencere yemek pişirmedikleri için ekmeğin üzerine sürülecek balık ezmelerini, baharatlı yağları tercih ediyorlar. Çok yedikleri bir başka şeyse bisküvi ve çikolata.
Tecrübelerime dayanarak, market gezintilerinden o ülkenin yeme içme kültürü hakkında kabaca bilgi edinilebildiğini söyleyebilirim.
Meyveli tartolet belisima
Oda sıcaklığında yumuşamış olan bitkisel margarini ve pudra şekerini derin bir kaba koyup sıkıca yoğurun. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve unu ekleyip malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak olan hamuru toplayın ve oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletin.
Küçük tartolet kalıplarını sıvıyağla yağlayın. Dinlenen hamurdan kabuksuz ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla kalıpların büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurları bastırarak kalıplara yerleştirin. (Kalınlıkları pötübör bisküvi kalınlığında olmalı.)
Tartoletleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 12 dakika, hafifçe pembeleşinceye kadar pişirip çıkarın. Hamur sıcakken yumuşak olacak, soğudukça sertleşecektir. Soğuyan tartoletleri kalıplardan çıkarın.
Kremayı hazırlamak için; hazır pudingi ve sütü bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp tel çırpıcı yardımıyla ya da mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırparak ılık hale getirin.
Ilık hale gelen kremayı tartoletlerin çukur kısmına paylaştırın. Üzerlerini taze mevsim meyveleriyle süsleyin. Hemen servis yapmayacaksanız meyveler kararabilir. Bu yüzden hazır tart jölesini üzerindeki tarife uygun şekilde pişirip meyvelerin üzerine aktarın. Jöle koruyucu bir maddedir ve meyvelerin kararmasını önler.
Tartoletleri buzdolabında beklettikten sonra servise sunun.Â
Malzeme listesi
- Tatlı tartolet hamuru için;
- 125 gr bitkisel margarin (yumuşamış olmalı)
- 125 gr pudra ÅŸekeri
- 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
- 250 gr un
Kreması için
- 1 paket vanilyalı hazır puding
(muz aromalı puding de kullanabilirsiniz)
- 3 su bardağı süt
(hazır kremole de kullanabilirsiniz)
PaylaÅŸ