"Makarna" dendiğinde herkesin aklına önce İtalya gelir. İtalya, en çok makarna üreten ve tüketen ülke olsa da Avrupa, Asya ve Amerika’da da makarna çok yaygın olarak yenen bir yemektir.
Belki de İtalyanları makarna konusunda söz söyleme hakkına sahip kılan şey; onların yaban mantarından deniz kestanesine, yer elmasından nohuda kadar pek çok malzemeyi makarnalarında sos olarak kullanmalarıdır.
Makarnayı denizden, topraktan nehirden çıkardıkları her şeyle dans ettirip sofraya koyarlar. Ayrıca İtalyan aşçıları ve ev hanımları makarnanın hamurunu da elde açarlar ve bunu zahmetli bir iş olarak da görmezler. İtalyanların yemeklerinde geleneksel olarak kullandıkları sebze, bakliyat, deniz ürünleriyle yaptıkları makarnalar günümüzde geçerli olan pratik yemek anlayışının da bir parçası olmuştur.
Tavuklu antibiyotik çorbası
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
1/2 adet tavuk
1 adet büyük boy patates
1 adet büyük boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çay bardağı arpa şehriye
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için
İnce kıyılmış maydanoz
Öncelikle, tavuğu yıkayıp büyük boy bir tencereye koyun. Patates, kuru soğan ve havucu soyup bütün olarak ilave edin. Üzerlerini örtecek kadar sıcak suyu ve tuzu da ilave ederek etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra, tavuğu ve sebzeleri sudan çıkarın. Tavuk etini ince ince didikleyin. Patates ve havucu küp küp doğrayıp kuru soğanı çatalla ezin. Bu şekilde hazırladığınız tüm malzemeleri tenceredeki et suyuna ilave edin. Son olarak şehriyeyi de ekleyip orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Şehriyeler yumuşayınca, karabiberi de serpin. İsterseniz, ince kıyılmış maydanoz ve limon suyu da ilave ederek servise sunun.
Püf Noktası: Özellikle soğuk algınlığına iyi gelen vitaminli bir çorbadır.
Bademli meyve kompostosu
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
2 adet orta boy kırmızı elma
1 adet orta boy ayva
2 adet orta boy sert armut
1 adet kivi
1 adet limonun suyu
1,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı ılık su
1 su bardağı soyulmuş badem
Öncelikle, elma, ayva ve armutları iyice yıkayın. Ayva ve armudun kabuklarını soyup kuş başı et formunda doğrayın. Elmaların. kabuklarını soymadan ayıklayıp kuş başı et formunda doğrayın. Şimdi de elma, ayva ve armutları orta boy bir tencereye koyup, üzerine kararmamaları için limon suyu sıkın. Sonra da toz şekeri serpiştirip kısık ateşte ara sıra karıştırarak 5 dakika kadar pişirin Diğer taraftan, kiviyi soyup doğrayın ve meyvelerin üzerine ilave edin. 5 bardak ılık suyu da hemen tencereye aktarın.
Komposto kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Sıcakken soyulmuş bademlerle süsledikten sonra soğumasını bekleyip kaselere paylaştırarak servise sunun.