Makarnadan tatlı olur mu

Hem yemekçi, hem aşçı, hem de lafçı olunca; sürekli yeni tatlar denemek, yeni yemekler yaratmak gibi görevler de kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Bir kimyacı olarak, işimle ilgili en sevdiğim şey, bilinen geleneksel tatlara yeni yorumlar getirmek. Örneğin meşhur tatlımız kadayıftan tavuklu börek yapmak, güllacı kızartmak, klasik baklavaya çilek katmak ya da bayat ekmekle kek pişirmek. Ancak bir şartla; yeniden yorumladığım yemekler de lezzetli olmalı!

Bir süre önce Lezzet dergisi ve Filiz Makarna işbirliğiyle düzenlenen yemek yarışmasında; birbirinden yaratıcı, lezzetli makarna tariflerinin müthiş çekişmesine tanık oldum. Favalı, enginarlı, deniz ürünlü, irmik ve limon soslu makarna, bu çekişmenin kahramanlarından yalnızca birkaçıydı. Benim favorim ve yarışmanın birincisi olan makarna tatlısının tadı ise hálá damağımda. Vişne sosuyla haşlanıp pembeleştirilen burgu makarna, muhteşem bir krema ile süslenmişti. Böylece, bizim gibi makarnacı bir ailenin etli, balıklı, sebzeli, makarna çeşitlerinin arasına bir de makarnalı tatlı eklenmiş oldu.

Yumurtalı bezelyeli

Çin makarnası


4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 18 dakika

Malzeme listesi

á 1 paket yumurtalı veya sade noodle (Çin ya da Japon makarnası da denir)

á 3 adet yumurta

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı toz zencefil

á 1 su bardağı haşlanmış bezelye

á 2 yemek kaşığı soya sosu

n Büyük bir tencereye 15-18 su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz attıktan sonra, kaynamaya bırakın. Su kaynayınca noodle’ı tencereye aktarın. Karıştırarak 7-8 dakika haşlayın. Süzüp başka bir tencereye aktarın. Birkaç yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip karıştırın. Makarnayı haşladığınız suyu kaynatın ve yumurtaları içine kırın. Çatalla karıştırarak 3-4 dak. pişirdikten sonra el süzgeci yardımıyla yumurtaları sudan çıkarıp tabağa alın. Sıvıyağı derin ve geniş bir tavada kızdırıp, üzerine dövülmüş sarmısaklar ve toz zencefili ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak 1-2 dak. kavurduktan sonra haşlanmış bezelyeyi ilave edin. 2-3 dak. daha pişirip makarnayı ve pişmiş yumurtaları tavaya aktarın. Üzerinde soya sosunu gezdirip, yüksek ısılı ateşte, karıştırarak kavurduktan sonra ocaktan alın. Sıcak servise sunun.

Fransız usulü frigo

10 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 1 litre. süt

á 1,5 su bardağı toz şeker

á 4 yemek kaşığı kakao

á 3 yemek kaşığı un

á 2 yemek kaşığı pirinç unu

á 125 gr bitkisel margarin

á 1 paket vanilya

á 1/2 su bardağı çekilmiş fındık içi

n Toz şeker, pirinç unu, vanilya, un ve kakaoyu derin bir karıştırma kabında karıştırın. Üzerine yavaş yavaş sütü ilave edip teflon bir tencereye aktardıktan sonra, tahta bir kaşıkla karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 2- 3 dakika karıştırmadan pişirip ocaktan alın. Sıcakken margarin ve fındığı da ekleyip tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Ilınmasını bekleyin ve bir kek kalıbına temiz bir buzdolabı poşeti yayarak karışımı kalıba aktarın. Buzdolabının derin dondurucusunda 1 gece bekletin. Servise sunmadan önce, kalıbı servis tabağına ters çevirip üzerindeki naylonu çıkarın. Üzerine kakaolu bisküvi kırıntıları serpiştirip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları