Makarna yiyebilirsiniz

Özellikle biz kadınlar yazın gelmesine yakın zamanlarda bir telaşa kapılırız.

Bu zayıflama, incelme, forma girme telaşıdır. Mayo ya da bikinilere, deniz kenarlarına hazırlarız vücudumuzu. Kısa sürede çok kilo verdiren diyetler yapar, birilerinden duyduğumuz, ne olduğu belli olmayan çaylar içeriz. Bazen kısa sürede çok kilo vermeyi de başarırız. Ama o süre içinde vücudumuza verdiğimiz zarar pek de umurumuzda olmaz. Yememiz ve yemememiz gereken şeyler vardır, çoğunlukla işin uzmanına danışmadan katı rejimler yaparız.
İşte bu kendi kendimize icat ettiğimiz rejimlerin baş düşmanıdır makarna. Hamur işidir ve nasıl ki rejim yaparken ekmeği kesiyorsak makarnayı da kesmemiz gerekir. Hatta rejim yapmaya bile gerek yoktur, makarna şişmanlatır ve normal zamanda da pek yenmemesi gerekir.
Beslenmeyle ilgili yanlış bildiklerimizden sadece biridir bu. Bir kere, makarna sanıldığı gibi yağ ve kalori deposu değildir. Yağ ve kalori oranı çok düşük olan makarna kompleks karbonhidratlar içerir ve bu karbonhidrat türü metabolizma tarafından çok çabuk parçalandığından hemen enerjiye dönüşür. İşte bunun içindir ki, özellikle spor yapanların ve vücut enerjisiyle iş yapanların her gün mutlaka tüketmesi gereken besin maddeleri arasındadır. Üstelik makarna öyle sanıldığı gibi kolesterol de içermez. A, B vitaminleri ve protein içeriği bakımından da çok zengin olan makarna ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı beslenme piramidinde önemli bir yer tutar ve en çok tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.
Makarna, hakkında yanlış bilgi sahibi olduğumuz yiyeceklerden yalnızca biridir. “Aman yaz geliyor, hemen zayıflamalıyım” diyerek yaptığınız yanlış diyetlerle kendinizi makarna dahil pek çok yararlı yiyecekten mahrum bırakmayın. Zaten uzmanına danışmadan diyet yapmaktan da kaçının.

TAVUKLU TAZE BEZELYE
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişme süresi 30 dakika
MALZEME LİSTESİ
· 6 adet tavuk kanat
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 kg taze bezelye
· 3 adet orta boy domates
· 2 su bardağı sıcak su
· 2 demet dereotu
Yapılışı
Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırın. Tavuk kanatlarını kızgın yağda arkalı önlü ikişer dakika kızartıp tencereden çıkarın ve bir tabağa alın. Tenceredeki yağın üzerine soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri koyun. Üzerine yıkayıp süzdürdüğünüz taze bezelyeleri hemen ekleyin. Tuz ve karabiberi serpip sıcak suyu ilave edin. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak 15 dakika kadar pişirin. Kenarda bekleyen tavuk kanatlarını da tencereye koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Yemeği, kısık ateşte, 15?20 dakika, bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirin ve sıcak sıcak servise sunun.

PEYNİRLİ PATLICANLI PİLAV
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 30 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
· 2 adet orta boy ince patlıcan
(kemer patlıcan kullanmanızı öneririm)
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
· 2 su bardağı pirinç
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 3 diş sarımsak
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· ½ yemek kaşığı doğranmış taze biberiye
· ½ su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri

Yapılışı
Patlıcanları alacalı formda (çizgili) soyup, tavla zarı formunda doğrayın. Geniş bir kaba 8 su bardağı su ve 5 çay kaşığı tuz koyarak patlıcanları 30 dakika kadar bekletin. Sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırın. Patlıcanları süzüp kağıt peçeteyle iyice kuruladıktan sonra kızgın yağda, delikli el süzgeciyle çevire çevire kızartın. Yine el süzgeciyle yağdan çıkarıp kağıt peçete serdiğiniz bir tabağa alın. Diğer taraftan, pirinci tuzlu sıcak suda 40 dakika bekletin. Soğanları incecik yemeklik doğrayın. Sarımsakları da pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Varsa taze biberiyeyi incecik doğrayın. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine soğan ve sarımsakları ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Sıcak tuzlu suda bekleyen pirinci yıkayıp süzdükten sonra tencereye aktarın. Karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun. Sıcak tavuk ya da et suyunu da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi ilave edin. Pilavı birkaç kez karıştırıp orta ısılı ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu iyice çekince ocağın altını iyice kısın ve pilavı kısık ateşte 3-4 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı ağzı kapalı vaziyette 15 dakika dinlendirin. Kapağını açıp üzerine rendelenmiş peynir serpiştirin. Tahta bir kaşıkla karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları