Lezzetli yemeğin sırrı

Dünyadaki tüm mutfakların aynı temel prensibe dayanarak evrim geçirdiğine inananlardanım.

Bu prensip; elinde, yanında, yörende, etrafında ne varsa onunla yemek yapmak... Daha da açık söylemek gerekirse, esas marifet buzdolabında ya da kilerinde var olanla en lezzetli yemeği yaratabilmekte.

Lezzetli yemek yapabilmenin ikinci şartı yemeğin sade ve basit olmasıdır. Siz bakmayın benim arada sırada uzun ve karışık tarifler verdiğime. Bir yemekçi olarak size her türlü seçeneği sunmalıyım. Ama benim favori yemeklerim hep basit ve lezzetli olanlardır. Yemeğin tabağa konuş şekli, malzemelerinin renk uyumu, tabak süslemelerinin güzel olması, yemeğin bütün duyularınıza hitap edip gerçek bir ziyafete dönüşmesini sağlayan detayların sonuncusudur.

Günümüz mutfağında çok popüler olan baharat ve diğer aromalı bitkilerin de yemeğin lezzetini artıran unsurlar arasında olduğunu söylemeden geçemeyiz. Tıpkı yeşil mercimeğe yakışan reyhan, makarnaya eşsiz bir lezzet katan fesleğen ve patatesle dans eden nane gibi...

Ortadoğu’nun etli kuskus pilavı

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

1 paket kuskus

500 gr. kemikli kuzu parça et (dana eti de kullanabilirsiniz)

2 adet orta boy kuru soğan

3 adet orta boy domates

30-50 gr. bitkisel margarin

5-6 diş sarmısak

2 adet yeşil sivri biber

1 çay kaşığı zerdeçal (Hint safranı da denir)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kabak

2 yemek kaşığı kuru çekirdeksiz İzmir üzümü

1 yemek kaşığı dolmalık kuş üzümü

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Havuçların ve kabakların dış kısmını kazıyıp yıkayın. Her birini ikiye böldükten sonra baş parmak boyunda ve kalınlığında doğrayıp bir kenarda bekletin. Soğanları soyup yemeklik incecik doğrayın. İri parçalar halindeki kemikli kuzu ya da dana etini orta boy bir tencereye koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bitkisel margarini ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kızartın. Üzerine zerdeçalı, soğanları ve irice dilimlenmiş sarmısakları ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Kabağı, havucu, ince halkalar halinde dilimlediğiniz sivri biberi ve tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ilave edip sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi de serpiştirip kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kuş üzümünü ve çekirdeksiz İzmir üzümünü yıkayıp üzerine çıkacak kadar sıcak suda bekletin. Kuskusu 8-10 su bardağı tuzlu kaynar suda 15 dakika kadar haşlayıp süzün. İyice yumuşayan etlerin üzerine süzdüğünüz kuskusu, haşlanmış sebzeleri ve yine suyunu süzdüğünüz üzümleri ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Son olarak kırmızı pul biberi de serpiştirip yemeği kısık ateşte 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Tahinli patlıcan ezmesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 adet orta boy patlıcan (yaklaşık 400 gr)

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan limon suyu

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan tahin

2 diş sarmısak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 demet maydanoz

Patlıcanları yıkadıktan sonra iyice kurulayın. Fırın ızgarasında, ocağın üzerinde ya da kömür ateşinde çevire çevire pişirin. İyice yumuşayan patlıcanları saplarından başlayarak soyun, akan suyun altında yıkayıp avuçlarınız arasında sıkın. Patlıcanları kesme tahtasının üzerinde incecik doğrayıp mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çektikten sonra geniş bir cam kaseye aktarın. Sarmısakları 1 çay kaşığı tuzla iyice dövüp bir kaseye alın. Üzerine limon suyu, tahin ve zeytinyağını ilave edip çatal yardımıyla çırpın. Hazırladığınız sosu, patlıcan püresinin üzerine gezdirip karıştırın. Karabiberi serpip tekrar harmanladıktan sonra servis tabağına aktarın. Üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyip ılık ya da soğuk halde servise sunun. Özellikle etlerin yanına çok uygun bir garnitürdür. Lübnan mutfağının popüler bir salatasıdır.
Yazarın Tüm Yazıları