Lezzetin yıldızları Michelinler

Çocukluğumuzun, daha çok kamyonlardan hatırladığımız lastik adam logolu lastiğidir Michelin.

Michelin lastiklerinin adını alarak başlatılan ve daha sonra geliştirilen Michelin yıldızı ise belli sayıda restorana layık görülen çok önemli bir paye, çok ayrıcalıklı bir rütbedir. Michelin yıldızının geçmişi 1900’lere dayanır ve bugün dünyanın en prestijli rehberi de bu geçmişin sonucudur.

Bu rehber, lezzet konusunda dünyanın en güvenilir kaynağıdır. Michelin tarafından restoranlara ve şeflere verilen yıldızlar ise bir anlamda restoran dünyasının Oskar’ıdır.

Önceleri, iyi yemek pişiren restoranlara ve şeflere bir yıldız verilmeye başlandı. Michelin tarafından gerçekleştirilen yıldız verme uygulaması gördüğü ilgi ve kendisinin gösterdiği özen sayesinde zaman içerisinde ikinci ve üçüncü yıldız vermeye kadar uzandı.

Bir Michelin yıldızı, müşterilere kendi kategorisinde çok lezzetli yemekler sunan ve bu yemekleri istikrarlı bir şekilde daha lezzetli yapan restoranlara verilir.

İki Michelin yıldızı ise tekrar ziyaret edilmeyi şiddetle hak eden ve mükemmel bir mutfağa sahip restoranlara layık görülür.

Dünyada sadece ve sadece 50 şefe nasip olan üç Michelin yıldızı ise dünyanın neresinde olursanız olun ya da o dünyanın neresinde olursa olsun yalnızca onun için bile seyahate çıkabileceğiniz restoranlara verilir ve bu restoranlar olağanüstü yemekler yaparlar.

Sürekli yemek ve lezzet deyip durduğumuza bakmayın, Michelin yıldızları yemeğin lezzetine bakıldığı kadar, restoranın yerine, temizliğine ve servis kalitesine bakılarak verilen ödüllerdir.

Michelin’in kullandığı tek simge yıldızlar da değildir üstelik. Restoranları kalite sıralamasına sokarken kullandığı bir başka simge de çatal - bıçaktır. Tek çatal bıçak rahat restoranları simgelerken, beş çatal bıçak lüks restoranları gösterir. Birden beşe kadar yapılan bu basamaklamada da Michelin, çatal-bıçak simgesiyle bizi pek çok restoran konusunda fikir sahibi yapmayı başarmıştır.

Ispanaklı Uşak böreği

10 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

á
8 su bardağı un

á 1 tatlı kaşığı tuz

á alabildiğince su

Hamuru açmak için;

á
1/2 demet ıspanak (300 gr kadar)

á 4 adet orta boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı tereyağı

á 4 adet yumurta

á 2 adet bayat ekmeğin içi

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

á
1 yemek kaşığı bitkisel margarin

á 2 adet yumurtanın sarısı

Unu yoğurma kabına aktarıp üzerine tuzu serpin. Suyu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında ve elinize yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar su ekleyebilirsiniz. Hamurun üzerini bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin.

Böreğin iç harcını hazırlamak için; soğanları incecik doğrayın. Ispanakların köklerini kesip, sap ve yapraklarını yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Yumurtaları bir kasenin içine kırıp çatalla iyice çırpın. Diğer taraftan, tereyağından 1 tatlı kaşığı kadar alıp orta boy bir tavaya aktarın. Üzerine incecik doğranmış soğanları ve çırpılmış yumurtayı ilave edip yüksek ısılı ateşte 5 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın.

Doğranmış ıspanağı ve ufaladığınız ekmek içini de katıp tuz ve karabiberi serpin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Dinlendiridiğiniz hamuru 20 eşit parçaya ayırın. Parçaları üzerlerine nişasta serpiştirerek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Diğer taraftan, tereyağını bir tavada eritip kenarda bekletin.

Açtığınız hamurların üzerine, erittiğiniz tereyağını kaşıkla gezdirip paylaştırın. Yağlı hamurların on adedini üst üste koyup yaklaşık 40 santim çapında, kalın bir yufka şekline getirin. Kalan on adet hamura da aynı işlemi uygulayın. 40-45 santim çapındaki bir tepsiyi yumuşak margarinle yağlayıp kalın yufkalardan birini tepsiye yerleştirin. Üzerine hazırladığınız yumurtalı harcı düzgün bir şekilde yayın. Diğer yufkayı da yerleştirdikten sonra hafifçe erittiğiniz margarini ve yumurta sarısını çırpıp kaşıkla üzerine sürün. Böreği 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, en az 45 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız böreğin hafifçe ılınmasını bekleyip dilimleyerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları