Lezzet; her lokmada

İnsan ne yerse odur.

Zaman içinde yediğimiz yemeklere dönüşürüz ve onlara benzeriz. Örneğin bitkisel gıdalarla beslenen insanlar daha sakin ve ılımlı olurken, sistemlerine aşırı hayvansal gıda alanlarda gergin ve huzursuz bir ruh hali görebilirsiniz. Tabii ki bunlar hiçbir zaman tek bir nedene bağlı değildir ama insanın beslenme şeklinin duyuları üstündeki etkileri tartışılmaz. Bunun gibi kendimizi mutlu hissederken iştahlı oluruz ve keyifsizken de canımız hiçbir şey yemek istemez. Çünkü, sık sık söylediğim gibi, yemek yemek sadece gıdaları gövdemize indirmekten ibaret bir eylem değildir. Yiyeceklerle onları yemeden önce bir ilişki kurmak, ağzımıza atmadan önce incelemek, koklamak, yutmadan önce iyice çiğneyerek tadına varmak beslenme sürecinin vazgeçilmez parçalarıdır. Yediğimiz şeylerin taze ve temiz olması, doğru şekilde pişirilmesi ve sunulması önemli ama yeterli değildir. Örneğin yemek yerken televizyon seyretmek veya dikkatimizi tamamen karşımızdaki kişiye ya da konuştuğumuz konuya yöneltmek o öğünün besin değerini düşürür. Belki de eski zamanlarda sofrada konuşmanın yasak ve ayıp olmasının bir sebebi de buydu. Yediğiniz her lokmanın tadına varmanız dileğiyle.

Köfteli yahni çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

Köfte için;

á 200 gr. orta yağlı kıyma

á 1 su bardağı köftelik ince bulgur

á Yarım su bardağı ılık su

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

á 2 yemek kaşığı dolusu un

á 1 su bardağı dolusu erişte makarna (arpa şehriye de kullanabilirsiniz)

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 6 çay kaşığı domates salçası

á 3 çay kaşığı biber salçası

á 12 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 adet limonun suyu

á 1 yemek kaşığı kuru nane

á 1 demet maydanoz

Köfteyi yapmak için; köftelik bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tuz ve karabiberi serptikten sonra bulgurun yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin. Kuru soğanlardan birini rendeleyip kıymayla birlikte bulgurun olduğu kaba aktarın. Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip karışımı iyice yoğurun. Harçtan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Unu bir tepsiye serpiştirip köfteleri una bulayarak yuvarlayın. İnce ince doğradığınız diğer soğanı orta boy bir tencereye koyun. Üzerine yeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ilave edip 1 dakika daha karıştırdıktan sonra hemen ılık ya da sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi de serpip kaynamaya bırakın. Çorba suyu kaynamaya başlayınca, una bulanmış köfteleri tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak köfteleri 10 dakika kadar pişirin. Köfteli çorbaya erişte makarnayı ya da arpa şehriyeyi ilave edin. Ara sıra karıştırarak makarna yumuşayıncaya kadar, 15 dakika daha pişirin. Limon suyu ve kuru naneyi de katıp karıştırdıktan sonra çorbayı ocaktan alın. İncecik kıydığınız maydanozla süsleyip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz çorbayı kırmızı pul biberle de süsleyebilirsiniz.

Sodalı cevizli madran keki

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á Türk kahvesi fincanıyla 5 fincan dolusu toz şeker

á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan margarin

(eritilip ılıtılmış)

á 1 şişe maden suyu ya da soda

á 1 paket vanilya

á 2 tepeleme yemek kaşığı dolusu kakao

á 1 paket kabartma tozu

á Türk kahvesi fincanıyla 7 fincan dolusu un

á Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp, üzerine toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini ve maden suyunu (soda) ilave edip 2-3 dakika daha karıştırın. Vanilya ve kakaoyu da katıp tekrar karıştırın. Kabartma tozu ve unu başka bir derin kapta karıştırıp tel süzgeç yardımıyla eleyerek, yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Malzemeleri mikser yardımıyla iyice karıştırın. Elde ettiğiniz pürüzsüz boza kıvamlı kek hamurunu büyük boy, yağlanmış kek kalıbına aktarın. Üzerine iri çekilmiş cevizleri serpiştirin. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 55 dakika kadar pişirip çıkarın (Kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırabilirsiniz. Kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir). Pişen keki fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları