Lahanayı sever misiniz

Kökeni Avrupa olan lahana, soğuk iklime dayanıklılığı nedeniyle günümüzde de Kuzey ve Orta Avrupa ülkelerinde çok tüketilen sebzelerin başında gelir.

Diğer yandan lahananın gücü eski Yunan mitlerinde bile yer alır. Trakyalı kral Lycurpus’a atfedilen bir mitte, şarap tanrısı Dionysos’a mukavemet gösterebilecek güce sahip tek yiyeceğin lahana olduğu söylenmiştir. Yunan filozofu Diogenes’in de sadece lahanayla beslendiğini öğrendim.

Diogenes’le aynı dönemde yaşayıp, "Lahana ömrü kısaltır" diyen Aristippus gibi bazı filozoflar çıkmışsa da, Diogenes 90’lı yaşlarında vefat etmiştir. Bugünlerde zengin bir C vitamini kaynağı olmasıyla öne çıkan lahananın Türk mutfağındaki yeri de oldukça geniştir. Çocukların pek sevmediği, bazılarımız içinse "yeri bir başkasıyla doldurulmaz" bir lezzet olan kapuska, hem zeytinyağlısı hem kıymalısı yapılan lahana yaprağı sarması ve tabii ki sofralarımızın vazgeçilmez iştah açıcısı, lahana turşusu, lahananın mutfağımızdaki yerini tarif etmeye yeter de artar herhalde. Faydalarından mitolojide bile bahsedilen lahanayı, yeni yıl öncesinin yoğun ve yorucu geçen bu son günlerinde sofralarımızdan eksik etmeyelim.

Bulgurlu peşrev böreği

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


á 2 adet hazır yufka

á 2 adet yumurtanın sarısı

İç harcı için;

á
1 çay bardağı köftelik ince bulgur

á 1 adet orta boy havuç

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1/2 demet maydanoz

á 250 gr orta yağlı kıyma

á varsa 1 yemek kaşığı kuşüzümü

á 1 çay kaşığı tarçın

á 1 çay kaşığı kimyon

á 1 çay kaşığı yenibahar

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

á
1 su bardağı sıvıyağ

á 2 adet yumurtanın akı

á 1 su bardağı galeta unu

Böreğin iç harcını hazırlamak için; bulguru derin bir kaba koyup üzerine 1 çay bardağı ılık suyu gezdirin. Üzerini kapakla kapatarak bulguru yumuşayıp kabarması için 10 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, havucu soyup rendeleyin. Kuru soğanı incecik doğrayın. Zeytinyağını orta boy bir tavaya ya da wok tavasına koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Soğanı kızgın yağda 1-2 dakika kadar kavurun.

Üzerine kıymayı ekledikten sonra 4-5 dakika, kıyma suyunu çekinceye kadar kavurup ocaktan alın. Kavrulmuş sıcak kıymanın üzerine incecik kıydığınız maydanoz, ıslatılmış bulgur, havuç, bezelye ve kuşüzümünü katarak karıştırın. Sonra da sırasıyla tarçın, kimyon, yenibahar, karabiber ve tuzu ilave edip iyice karıştırın ve bir kenarda bekletin.

Diğer taraftan, yufkalardan birini tezgaha yayın. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Yumurta sarılarını çatalla 1 dakika kadar çırpıp fırça yardımıyla yufkanın üstüne sürün. Üzerine ikinci yufkayı serip 1-2 dakika kadar bekleyin.

Üst üste koyduğunuz yufkaları eşit büyüklükte sekiz üçgen parça elde edecek şekilde bölün. Elde ettiğiniz üçgenlerin uzun kenarlarına 3-4 yemek kaşığı kadar kıymalı harç koyup sigara böreğinden biraz daha geniş sarın. Diğer taraftan, sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Hazırladığınız börekleri önce çırpılmış yumurta akına, sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Börekleri kağıt peçete üzerine koyup fazla yağlarını çektirin. Sonra da bir servis tabağına yerleştirip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz böreği ortadan ikiye bölerek de servise sunabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları