Kuşkonmaz

Çiçekçilerin can simididir o. Buket hazırlanırken, çiçeklerin arasındaki boşlukları kapatmak amacıyla kullanılır ve gerçekten de o olmasa buket zayıf görünür.

Evet bazı çiçekçilerin çok kullandığı bir süs bitkisidir kuşkonmaz. Ancak, pek çok çeşidi olduğu için onu yalnızca süs bitkisi olarak tanımlamak doğru değildir.
Tohumuna bağlı olarak yenebilir çeşitleri de vardır. A, B, C vitaminleri bakımından çok zengin olan bitki protein ve şeker de içerir. Keşfedildiği ilk tarihten beri idrar söktürücü özelliği bilinen kuşkonmazın iyi bir afrodizyak olduğuna inanılır.
Çok eski çağlardan beri bilinen kuşkonmazı ilk yetiştirenlerin Mısırlılar olduğu söylenir. Romalılar ve Yunanlılar da bu bitkiyi yaygın olarak kullanmışlardır. Günümüzde ise en çok yetiştirildiği ülkeler İtalya, Fransa, Çin ve Amerika’dır.
Sizin de tahmin edeceğiniz üzere Türkiye’de ekimi pek yaygın değildir. Marmara ve Ege bölgelerinin çeşitli yörelerinde tarımı yapılır ama bu tarıma “yaygın” demek pek mümkün değildir.
Enteresan tadı ve aromasıyla salatalara katılabilir ya da çorbası yapılabilir. Ancak çiğ olarak tüketmek için ideal olduğu söylenemez. Bunun için, özellikle salatalarda kullanmak için haşlanması önerilir.
Belki de ülkemizde yaygın olarak tüketilmemesinin nedeni pahalı olmasıdır ama yine de bu yararlı bitkinin arada sırada da olsa mutfaklarımıza girmesi gerekir.

TANTUNİ

MALZEMELER
* Yarım kg az yağlı koyun eti (Minik kuşbaşı formunda hazırlanacak.)
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
* Tuz, karabiber
Kavurmak için;
* 5 yemek kaşığı sıvıyağ
Sıkma hamuru için;
* 4 su bardağı un
* Yarım somon ekmek (Kabukları çıkarılmış.) (Mersin’in açık ekmeği olan lavaştan 7-8 adet de kullanabilirsiniz.)
* Ekmeği ıslatmak için yeterince su
* Yarım çay kaşığı tuz
Salata için;
* 5 adet orta boy domates
* 2 adet orta boy soğan
* 1 demet maydanoz
* 2 tatlı kaşığı sumak
* 1 çay kaşığı tuz, kimyon

YAPILIŞI
Sinir ve yağları alınmış eti, kuşbaşı et formundan daha ufak, tavla zarı formunda doğrayın ve sıvıyağı ekleyip yüksek ısılı ateşte, sacda (teflon tava da kullanabilirsiniz) kavurun.
Üzerine 1 çay fincanı su ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. Üstüne, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi ilave edip karıştırın. Böylece tantuni hazırlanmış olur.
Sıkma hamurunu hazırlamak için, ekmeği ıslatın ve suyunu birazcık sıkın. Tuz ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. 1-2 saat bekletip eşit büyüklükte parçalara ayırın.
Yumakları 20-25 santim çapında yufkalar elde edecek şekilde açıp sacda önlü-arkalı pişirin. Hazır olarak bekleyen tantuniyi salatayla birlikte sıkmaların ortasına yerleştirip dürüm yapın.
Salatayı hazırlamak için; maydanozu incecik kıyın. Domatesi soyup küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayın. Sumak, tuz ve kimyonu serpiştirip karıştırın. Bu salatayı etin kenarına koyup dürüm yapın. Yanında şalgam suyu ya da ayran da ikram edebilirsiniz.

Yemekçinin Notu:
1. Tantuninin dürüm şeklinde sarıldığı lavaş ekmeğine Mersin’de “açık ekmek” denilir. Tıpkı lavaş formunda, ancak daha da ince hazırlanır.
2. Eğer acıyı seviyorsanız, tantuniyi biber turşusu ve limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları