Kuru fasulye önemlidir

Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir kuru fasulye. "İyi yemek yapıyorum" diyen birinin cevaplaması gereken bir soru vardır:

"Kuru fasulyeyi nasıl pişirirsin?" Öncelikle, nasıl pişirildiğinden bağımsız olarak, kuru fasulyenin sahip olması gereken özellikler var. Kabukları pişerken çıkmamalı bir kere. İdeal bir kuru fasulye en az dokuz milimetre boyunda olmalı ve aldığınız pakette hem çok büyük hem de çok küçük fasulye bulunmamalı. Aksi halde pişme süresini ayarlamanız güçleşiyor. Ve içinde ezik ya da pişmemiş tanelerin olduğu bir kuru fasulye, yiyenleri memnun etmiyor. Kuru fasulyenin saklama süresi ise en fazla bir yıl. Genelde bu süreden sonra böceklenen kısımları atıp diğer bölümünü kullanmaya devam ediyoruz. Ama bir yıl sonunda tükettiğimiz fasulye aslında "bayat" oluyor. Bütün bunları bilmenin mutfağımızın vazgeçilmez yemeklerini pişirirken faydası olacağına inanıyorum.

Bulgurlu piyale köfte

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı ince köftelik bulgur

á 1 su bardağı kaynar su

á 5 adet orta boy haşlanmış patates

á 1/2 demet maydanoz

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kimyon, kırmızı pulbiber

Kızartmak için :

á 1 su bardağı sıvıyağ

á 1 su bardağı un

(Galeta unu da kullanılabilir.)

á 2 adet yumurta

Bulgur derin bir kaba koyulur. Üzerine kaynar su gezdirilip kabın üzeri örtülerek 15 dakika bekletilir. İyice yumuşayan bulgurun üzerine haşlanmış patatesler rendelenir. İçine maydanoz ayıklanıp incecik doğrandıktan, soğan rendelendikten sonra ilave edilir. Tuz, karabiber, kimyon ve pulbiber serpiştirilir. Malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğrulur. Sıvıyağ derin bir tava ya da tencerede kızdırılır. Un ya da galeta unu bir tabağa serilir. Yumurta bir kaseye kırılıp çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlandıktan sonra yassı hale getirilir. Köfteler önce una, sonra da yumurtaya bulanıp kızgın yağda çevire çevire kızartılır. Sıcak sıcak servise sunulur.

Pirinçli zaguda salatası

Malzeme listesi

á 1 su bardağı pirinç

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy havuç

á 2 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 adet taze yeşil soğan

á 1/2 demet ince kıyılmış dereotu

á 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

á 2 adet orta boy domates

á 1 çay bardağı konserve mısır

á 1-2 adet salatalık turşusu (12-15 santim uzunluğunda)

(7-8 adet kornişon turşu da kullanılabilir.)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 adet limonun suyu

á varsa dilimlenmiş yeşil zeytin (1 kahve fincanı)

Zeytinyağı orta boy bir teflon tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Yıkanıp süzülmüş pirinç ve tavla zarı formunda doğranmış havuçlar eklenir. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırılarak 5-6 dakika kadar pişirilir. Üzerine 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu eklenip tuz ve karabiber serpilir. Kısık ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilip ocaktan alınır ve bir kenarda dinlendirilir. Diğer taraftan, yeşil soğan ayıklanıp sadece beyaz kısmı uzunlamasına ortadan ikiye bölündükten sonra ince ince doğranır. Maydanoz ve dereotu da ayıklanıp incecik kıyılır. Salatalık turşusu uzunlamasına dörde bölündükten sonra incecik dilimlenir. Domateslerin kabukları soyulup tavla zarı formunda küp küp doğranır. 10 dakika kadar dinlenip ılınan pilavın üzerine; yeşil soğan, dereotu, domates, maydanoz, mısır taneleri ve salatalık turşusu ilave edilir. Üzerine limon suyu da gezdirilip iyice karıştırılır. Tadına bakılarak gerekiyorsa tekrar tuz ve karabiber ilave edilir. Pilav tahta kaşıkla karıştırılarak servis tabağına aktarılır. Soğuk olarak servise sunulur. Varsa zeytin taneleriyle süslenebilir.
Yazarın Tüm Yazıları