Paylaş
Özellikle Doğu Karadeniz’i ziyaret ettiyseniz, evlerin hemen yanı başına yapılmış olan ayaklı, tek odalı ahşap yapıları da bilirsiniz. Bu yapıların isimleri yörelere göre farklılık gösterir ama genellikle ‘serender’ ya da ‘nayla’ olarak anılır. Evler birbirinden oldukça uzaktır Karadeniz’de... Özellikle de eskiden her evin biraz uzağında bulunan nayla da evin bir parçası olarak görülürdü.
Dört adet uzun direk çakılır, direklerin her birine silindirik ekler yapılır ve nayla bu silindirlerin üzerine inşa edilir. Yerden yüksek yapılmasının nedeniyse çok basittir aslında: Naylanın içinde bekleyecek olan gıdaları haşerelerden ve farelerden korumak...
ıçinde bekleyecek olan yiyeceklere gelince... Karadeniz’de ekmek yapımı için kullanılan ve temel gıdalardan biri olan mısır, naylalarda bekleyenlerin başında gelir. Aslında mısırın naylaya alınmasının nedeni sadece bekletilmek değildir. Bekletme safhasından önce naylanın balkonuna alınan mısır, balkondaki direklere asılarak kurutulur ve daha sonra kış için naylanın içerisine alınır. Naylanın konumu da bu bakımdan çok önemlidir. Nayla bir tarafından rüzgarın girip diğer tarafından çıkabileceği şekilde yapılır ki, kuruma işlemi çabuk ve sağlıklı olsun.
Hazır kuruma işleminden bahsetmişken, naylanın delikli bir oda olduğunu da söylemek gerekiyor. Bu deliklerin amacı ise içeride bekleyen gıdaların hava almasını sağlamaktır. Mısır haricinde neler naylada bekler diye sorarsanız, genellikle kuru gıdalar, ceviz, fındık ve baklagillerdir naylanın kışlık misafirleri.
Naylalar genellikle kestane ağacından yapılır Karadeniz’de. Çünkü bölge kestane ağacı bakımından zengindir. Karadeniz’e, özellikle de doğusuna gidip de evlerin yanı başındaki bu küçük sevimli odacıkları görenler bilirler, bu yapılar birer sanat eseri gibidirler. Ağaçtan yapıldıkları için oymacılığın en güzel örnekleriyle süslenmişlerdir.
Peki, artık nayla yapılıyor mu, ya da evlerin yakınında bu sevimli yapılardan görmek mümkün mü? Eğer eski evlerden bahsetmiyorsak, cevap “hayır”... Maalesef artık nayla yapılmıyor. Nayla maketleri yapanlar var ama artık kimse evinin yanında küçük sevimli bir ambar istemiyor.
Fırında peynirli mezgit balığı
MELZEME LİSTESİ
· 6 parça mezgit fileto
· 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)
· 6 parça orta yağlı beyaz peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde)
· 6 dilim domates (halkalar halinde dilimlenmiş)
· 2 adet yeşil sivri biber
· 8-10 adet tane karabiber
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIşI Mezgit balığını balıkçınıza fileto olarak hazırlatın. Yani kılçık, kemik ve derilerini çıkarttırın. Balık parçalarını yıkayıp süzün (mezgit yoksa levrek ya da dil balığı gibi beyaz etli başka bir balık da kullanabilirsiniz). Kibrit büyüklüğünde 6 adet beyaz peynir hazırlayın. Domatesleri yarım santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Sivri biberleri incecik doğrayın. Orta boy bir fırın kabını sıvıyağla yağlayıp balık parçalarını aralarında boşluk bırakarak kaba yerleştirin. Balık parçalarının üzerlerine sırasıyla beyaz peynir, domates ve sivri biber koyun. Kremayı büyük bir kaseye aktarıp çatalla 1-2 dakika kadar çırptıktan sonra balıkların üzerine gezdirin. Üzerlerine tane karabiber serpin (peynir tuzlu olduğu için tuz serpmenize gerek yok). Balıkları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında peynirler eriyinceye kadar, 25 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servis yapın.
Hristo’nun balıkçı salatası
Malzeme listesi
· 1 adet küçük boy kırmızı lahana
· 3 adet orta boy havuç
· 3 adet orta boy beyaz turp
· 2 adet orta boy domates
· 10-12 adet siyah zeytin
Sosu için;
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
· 1 adet limon suyu
· 3 yemek kaşığı sirke (elma sirkesini öneririm)
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı toz şeker
YAPILIşI Kırmızı lahananın varsa bozuk kısımlarını çıkarıp atın. Ortadan ikiye bölüp çok ince ince doğrayın ve derin bir kabın içine aktarın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyip ovalayarak yumuşattığınız lahanayı servis tabağının ucuna yerleştirin. Beyaz turpun siyah kabuklarını soyup yıkayın ve rendeleyin. Üzerine 2 çay kaşığı tuz atıp sıkarak acı suyunu çıkardığınız turbu da salata tabağının öbür ucuna yerleştirin. Havuçların kazıyıp yıkadıktan sonra, rendeleyin ve salata tabağının tam ortasına yerleştirin. Domatesleri soyup 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Havuç dilimlerini tabaktaki salatanın etrafına dizin. Zeytinleri de salatanın üzerine serpiştirin. Sosu hazırlamak için; zeytinyağı, limon suyu ve sirkeyi bir kaseye koyup çatalla iyice çırpın. Tuz, karabiber ve toz şekeri ekleyip tekrar çırpın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.
Paylaş