Kralotu fesleğen

Fesleğeni nasıl bilirsiniz? Hani minicik yapraklarına dokunduğunuzda nefis bir koku salan bitki olarak mı? Beyaz minik çiçekleriyle bir süs bitkisi mi?

Soslara verdiği muhteşem lezzetiyle bir baharat mı? Kurutulmuş yaprakları ile çok yararlı çaylar yapılabilen bir bitki mi? Tüm bu tanımlar fesleğeni anlatıyor. Bu harika bitkiye boşuna "Kralotu" dememişler. Reyhan da bir fesleğen türü olup, Anadolu mutfağındaki yeri çok özeldir. Sizi bilmem ama ben fesleğensiz bir makarna sosu, fesleğen katılmamış yeşil mercimek çorbası ya da dolma düşünemiyorum.

İNCE NOKTALAR

Meyve salatasını önceden hazırlayacaksanız, meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koymanız gerekir.

KABUL GÜNÜ

Pasta canikom

Yapılışı:

Çikolatalı mus için;yumurtaların sarıları ile beyazlarını ayırın. Beyazları kar haline gelene kadar 10 dakika mikserle çırpın. Çikolatayı çukur bir kapta parçalayıp, kaynar suyu döküp çikolataları eritin. Erimiş çikolataların üzerine, yumurtanın sarısını ekleyip, mikserin hızlı devriyle 5 dakika çırpın. Sonra, bu karışımı çırpılmış yumurta beyazlarının üzerine yavaş yavaş dökerek çırpmaya devam edin. Hepsini birden 5 dakika daha çırpın.

Bu karışımı, kelepçeli kalıba yerleştirdiğiniz kekin üzerine sürerek 3 saat buzdolabında bekletin.

Üzerini taze meyve ve krem şantiyle süsleyerek servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi

1 adet kakaolu hazır kek

1 su bardağı soğuk süt

Çikolatalı mus için

3 adet yumurta

120 gr sütlü çikolata

3 yemek kaşığı kaynar su

Susamlı ev çöreği

Yapılışı:

Yoğurma kabında yumuşamış margarin, yumurta sarısı, rendelenmiş beyaz peynir, tuz ve kabartma tozunu elinizle karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur tutun. Hamuru, pürüzsüz hale gelene kadar yoğurup, 4 adet beze yapın. Üzerlerini örterek 30 dakika bekletin. Bezelere un serpiştirip, oklavayla yemek tabağı büyüklüğünde açın.

Yufkayı, çeyrek daireler halinde kesip,. geniş taraflarından başlayarak rulo yapın. Ruloların iki ucunu birleştirerek çörek şekli verin. Bütün bezeleri aynı şekilde açıp şekillendirin.

Diğer taraftan, çukur kapta yumurta beyazlarını çırpın. Çörekleri, önce yumurta beyazına, sonra susama batırarak fırın tepsisine sıralayın.

175 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dakika pişirip, servise sunun.

16 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

250 gr margarin

250 gr beyaz peynir

2 adet yumurtanın sarısı (beyazını da üzerine sürmek için ayırın)

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

4,5 su bardağı un

Üzeri için

3 yemek kaşığı susam
Yazarın Tüm Yazıları