Konakta kurban yemeği

Bugün geçmişe gidelim ve Osmanlılar döneminde yaşayan varlıklı bir ailenin mutfak penceresinden uzatalım başımızı.

Konakta bir telaş ki, sormayın gitsin. Kurbanın üçte biri konak için ayrılmış, bir de sakatatları. Aşçıbaşı yamaklarına emirler yağdırıyor. Bir yandan bağırsaklar temizleniyor, bumbar dolması için. İşkembe çorbası yetişmeli. Ciğerden kavurma, ayaklardan paça yapılacak, baş etleri de söğüş hazırlanacak. Akşam üzeri yemek saatinde, aşçıbaşı evin hanımına tepsiye konmuş, üzerleri tülle bağlanmış çok değerli kapaklı kaselerde, özel bir işkembe çorbası gönderiyor. Boşalan kaseler geriye giderken, tepside aşçıbaşına ve diğer aşçılara ayrı ayrı hatırlı bahşiş keseleri var.


Mayonezinizin bozulduğunu anlarsanız, bir tatlı kaşığı taze mayonez ve bir tatlı kaşığı su karışımını azar azar bozuk mayoneze ekleyip karıştırın.

Biberli tarhana çorbası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

3 yemek kaşığı tarhana

5 su bardağı ılık su

2 adet yeşil sivri biber

2 adet orta boy domates

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı margarin

1 paket et suyu tableti


n Öncelikle, tarhanayı bir tencereye aktarıp üzerine 5 su bardağı ilik su ekleyerek karıştırn ve 5 dakika kadar bekletin. Tencereyi ocağın üzerine alıp kısık ateşte karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Et suyu tabletini ilave edip tuzunu sepiştirerek 5 dakika daha pişirin. Öte yandan, küçük bir tavada margarini eritip yemeklik ince ince doğradığınız soğanı sararıncaya kadar karıştırarak kavurun. Üzerine, incecik doğradığınız sivri biberleri ve kuşbaşı et formunda doğradığınız domatesleri ekleyip, 5 dakika daha karıştırarak pişirin. Hazurladığınız bu domatesli karışımı tarhana çorbasının üzerine aktarın. Küp küp doğradığınız bayat ekmeklerle süsleyip sıcak sıcak servise sunun.


Baklava balkaymak

20 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Hamuru için

3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı su

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay kaşığı karbonat

8 su bardağı un

İç harcı için


2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 su bardağı dövülmüş badem

1 tatlı kaşığı tarçın

4-5 tane karanfil

Üzeri için

150 gr tereyağı

Açmak için

1 su bardağı buğday nişastası

n Öncelikle, yumurtaları yoğurma kabında kırıp üzerine yoğurt, su ve sıvıyağı ekleyerek karıştırın. Karbonatı ilave edip unu yavaş yavaş ekleyin. Hamuru tezgahın üzerine alıp pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.

Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak 30 adet beze hazırlayın. Öte yandan, iç harcı için, incecik dövdüğünüz bademi, cevizi, toz şekeri ve tarçını cam bir kapta karıştırın. Un haline getirdiğiniz karanfil tanelerini de ilave edin. Hamur parçalarını nişastaya bulayarak tepsi büyüklüğünde açın. Yufkaların birini yağlanmış fırın tepsisine serip üzerine, eritilmiş margarinden yemek kaşığı ucuyla yayın. Bademli cevizli harçtan 1 yemek kaşığı kadar alıp serpiştirin. Son yufkayı da serdikten sonra üçgen şeklinde dilimleyin Kalan yağı tekrar kızdırıp baklavanın üzerine aktarın. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirin.

Not: Bu baklavaya şerbet dökülmez.
Yazarın Tüm Yazıları