Koçan dolusu lezzet

Dünyada herhalde başka hiçbir besin maddesi ısıtıldığında mısırın patlaması kadar gösterişli bir dönüşüm yaşamıyordur.

Minicik sarı bir tohumun 160 derece sıcaklığın etkisiyle o enfes görünüme ve lezzete kavuşması beni çocukluğumdan beri ve şaşmadan her defasında etkiler. Patlamış mısırı Avrupa’nın tanıması, Kristof Kolomb’un Amerika kıtasını keşfinin ardından tuttuğu notlar sayesinde olmuş, biliyor muydunuz? Kolomb’un yerlilerin patlamış mısırlardan yaptıkları süs şapkalarını ve kolyelerini denizcilere sattıklarını görmesi bizim de patlamış mısırla tanışmamıza vesile olmuş. Mısırın, kimi mucize sebzede olduğu gibi, öyle çok kullanım şekli var ki... Ben koçanında haşlanarak ya da ızgara edilerek sokakta satılan mısırların tadına doyamam, konserve halinde satılan hafif tatlı mısırlar da yemekleri ve salataları zenginleştirmek için ideal. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan mısır unuyla yapılan göçmen yemeği ’kaçamak’a da annem bayılır. Son dönemde daha sağlıklı olması nedeniyle tercih edilmeye başlanan mısır yağını da unutmamak gerek. Püsküllerinin kaynatılmasıyla hazırlanan çayın da idrar söktürücü ve vücuttaki fazla yağı atmaya yardımcı etkisi vardır, aklınızda bulunsun.

Kestaneli sütlü pilav

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

300 gr kestane

1 çay kaşığı tarçın

50 gr tereyağı

2 su bardağı pirinç

3 su bardağı su

2 su bardağı süt

4 yemek kaşığı sıvıyağ

2 çay kaşığı tuz

Kestaneleri, üzerlerini bıçağın ucuyla yararak 1 yemek kaşığı tozşeker koyduğunuz 10 su bardağı soğuk suda 30 dakika kadar bekletin. Süzüp bir kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız kestaneleri teflon tavada ya da fırında pişirin. Kabuklarını soyup bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, su ve sütü orta boy bir tencereye aktarın. Sıvıyağı ekleyip tuzu serptikten sonra orta ısılı ateşte kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlar başlamaz, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Arada sırada karıştırarak pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilavı ocaktan alıp en az 20 dakika kadar dinlendirin. Kestaneleri ortadan ikiye bölün. Tereyağını orta boy bir tencerede eritip üzerine kestaneleri ilave edin. Tarçını da serptikten sonra karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Kestaneleri tenceredeki yağla birlikte dinlenmiş olan pilavın üzerine aktarın. Pilavı aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın. Ilık hale gelmesini bekleyip servis yapın. Bu pilav özellikle hindi etinin yanında iyi olur.

Kısmetli ballı kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

Yarım su bardağı bal

Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı

Yarım su bardağı su

1 su bardağı ılık süt

2 çorba kaşığı kuru maya

2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 paket vanilya

6 su bardağı un

3-4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet yumurtanın sarısı

Ara harcı için

1 su bardağı çekilmiş ceviz

1 su bardağı tozşeker

Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü

1 yemek kaşığı toz tarçın

Bal, su ve eritilmiş tereyağını küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak, bal eriyinceye kadar 4-5 dakika ısıtın. Karışımı ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık sütü bir kaseye koyup üzerine 2 yemek kaşığı kuru maya ekleyin. Birkaç kez karıştırarak maya iyice eriyinceye kadar 10 dakika bekletin. Ilık haldeki ballı karışımı derin ve geniş bir kaba aktarın. Üzerine kabaran mayalı sütü ilave edin. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve vanilyayı katın. 6 su bardağı unu azar azar ekleyerek ele çok hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. En az 30 santim çapındaki kelepçeli kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayın. Ceviz, şeker, üzüm ve tarçını bir tabakta iyice karıştırın. Dinlenip kabaran hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parçaları yuvarlayın. Yuvarlama işlemini yaparken ellerinizi sık sık sıvıyağa batırın. Yuvarlak hamur parçalarını yağlanmış kek kalıbına gelişigüzel şekilde yerleştirin. Her katın üzerine cevizli karışımdan serpiştirin. Hamur topları bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın. En üstteki topların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, iyice kabarıp kalıptan taşıncaya kadar en az 45 dakika pişirin. Fırından çıkarın ve soğuyuncaya kadar bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları