Pek çok adetimizin ve geleneğimizin bir parçasıdır kurbanlık hayvan kesmek. Kurbanlık hayvan hediye etmek ise günümüzde özellikle Anadolu’da halen uygulanan bir gelenek.
Nişan töreninden sonraki ilk Kurban Bayramı’nda kız ya da erkek tarafı diğer tarafa kurbanlık koç gönderir hálá. Bu geleneğin temeli pek çok gelenekte olduğu gibi Osmanlılara dayanıyor. Ancak, zaman hemen bütün geleneklerde olduğu gibi bu geleneğimizde de birtakım değişikliklere neden olmuş ve modern hayata uyum sağlatmıştır kurbanlık koç göndermeyi. Bir kere, Osmanlılar döneminde nikáhı kıyılmış, ancak düğünü yapılmamış gelin ya da damada gidermiş koçlar. Demek ki, bugün kaybolmaya yüz tutmuş bir adet olan nikáhla düğün arasına zaman koyma, o zaman pek popülermiş. O zamanlar koçlar düğünden bir gün önce alınırmış. Koç, yıkanır, taranır, tüylerinin birkaç yerine renkli kurdeleler bağlanırmış. Boynuzları altın varaklarla süslendikten sonra da gelinin ya da damadın evine gönderilirmiş. Sizi bilmem ama ben çocukluğumda böyle süslenip püslenip alnının ortasına da bir beşi bir yerde altın takılmış çok bayram koçu gördüm. Hatta boynuzlarına renkli balonlar bile bağlanırdı.
Yoğurtlu patates boranisi
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á4-5 adet orta boy patates
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2 su bardağı sıcak su
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 5 çay kaşığı kuru nane
(varsa 2 çay kaşığı haspir)
á 1 su bardağı susuz yoğurt
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 1 yemek kaşığı dolusu un
á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Patatesleri soyup kuşbaşı et formunda küp küp doğrayın. Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik incecik dilimleyin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerinde kızdırın. Soğan ve patatesi kızgın yağda tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5 dakika kadar pişirin. Üzerine sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Yoğurdu derin bir kaba koyun. Kaşıkla iyice ezip üzerine yumurta sarısını ve unu ilave edin. Tel çırpıcı ya da çatalla çırparak malzemeleri birbirine iyice yedirin. Hazırladığınız yoğurtlu sosu, yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak kaynamakta olan patates yemeğine aktarın. Yoğurt kesilmesin (bozulmasın) diye yemeği birkaç dakika karıştırın. Yaklaşık 10 dakika daha pişirdiğiniz yemeğin üzerine kuru nane ya da Gaziantep’in yöresel baharatı haspiri serpiştirin. Yemeği ocaktan alıp üzerine kırmızı pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz nane ya da haspiri kızgın tereyağında 1 dakika kadar pişirerek de yemeğe katabilirsiniz. Bu yemeği bakır kap içinde ikram ederseniz çok şık bir görüntü elde edersiniz.
Fırınsız atom pasta
8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Malzeme listesi
á 3 su bardağı süt
á 1 paket hazır vanilyalı puding
á 2 adet orta boy tatlı elma
á 1 adet orta boy muz
á 1 adet küçük boy ince havuç
á 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
á 20 adet pötibör bisküvi
Üzeri için;
á 1 poşet toz kremşanti (75 gr)
á 1 su bardağı soğuk süt
á 1 su bardağı çekilmiş fındık ya da badem
Süt ve hazır pudingi küçük bir tencereye koyun. Tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak orta ısılı ateşte, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine soyulup rendelenmiş elmaları ve havucu ilave edin. Muzu da doğrayıp ekleyin. Bir taraftan kaşık yardımıyla sürekli karıştırırken, bir taraftan da bisküvileri ufalayarak (tavla zarı büyüklüğünde parçalar halinde) pudingin üzerine aktarın. Son olarak, ceviz içini de katıp malzemeleri birbirine iyice yedirin. Orta boy cam salata kasesini temiz bir buzdolabı poşeti ya da streç filmle kaplayın. Hazırladığınız karışımı kaseye aktarıp derin dondurucuda bir gece bekletin. Buzdolabından çıkarıp servis tabağına ters çevirin ve üzerindeki naylonu çıkarın. Üzeri için; kremşanti ve soğuk sütü derin bir kasede mikser yardımıyla 3-4 dakika kadar çırpın. Kremşantiyi pastanın üzerine sürüp fındık ya da bademle süsleyin. Dilimleyerek servise sunun.