Paylaş
Çocuklarıma ve onların arkadaşlarına bakıyor, sokağa çıkıp saklambaç oynamak yerine evde bilgisayar oynamayı tercih ettiklerini görerek üzülüyorum.
Ancak teknolojideki ilerlemelerin bazen hayatlarımızı kolaylaştırdığını da inkar edecek değilim. Bu pozitif etkiye derin dondurucuların yemek sektörüne ve mutfaklarımıza yaptığı etkiyi örnek verebiliriz.
Özellikle de kışa girmek üzere olduğumuz şu günlerde evlerdeki derin dondurucular yavaş yavaş dolmaya başladı. Yazın taze taze ve mevsiminde yediğimiz bazı sebzeleri çeşitli işlemlerden geçirerek buzdolabımızın derin dondurucusuna koyuyor ve örneğin kışın ortasında, rendeleyip birkaç dakika kaynattıktan sonra dondurduğumuz domatesten menemen yapabiliyoruz.
Tabii, bazen annem gibi “yetmezci” kadınların işi abartıp yazın dondurduğu domates rendesini bir sonraki kış bile bitiremediği oluyor ama genel olarak derin dondurucular mutfaklarımız açısından yararlı.
Diyeceğim o ki, her konuda olduğu gibi derin dondurucuya koyduğumuz sebzelerin miktarı konusunda da makul davranalım ve yiyemeyeceğimiz kadarını dondurucuya koymayalım.
BİBERLİ EKMEK
Fırından hazır ekmek hamuru alabileceğiniz gibi, ekmek hamurunu su, un ve tuzla siz de hazırlayabilirsiniz.
Ekmek hamuru ve yumuşak yağı birbirine iyice yedirinceye dek yoğurun. Eğer hazırladığınız hamur ele yapışan kıvamdaysa, yavaş yavaş un ekleyerek kıvamını tutturmaya çalışın.
Hamuru merdane yardımıyla açarak 35-40 santim çapında kalın bir yufka hazırlayın. Yufkayı, fırına dayanıklı yuvarlak bir kaba kenarlarını 2-3 santim yükselterek yayın.
Susamlı biberli harcı hazırlamak için, sıvıyağı bir tavaya aktarıp incecik yarım halkalar şeklinde doğradığınız soğanları kızgın yağda kavurmaya başlayın. Sık sık karıştırarak 5 dakika kavurduktan sonra, biber salçasını da ekleyip karıştırın.
Tuz, kimyon ve susamı da ilave edip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Biber salçası ev yapımıysa zaten tuzlu olacağından tuz eklemeyin.
Konserve salça kullanacaksanız mutlaka tuz eklemeniz gereklidir.
Eğer bulursanız, Güneydoğu Anadolu’nun çuşka biberi de bu yemeğin lezzetine lezzet katar. Soğuyan biberli harcı ekmek hamurunun üzerine yayıp 175 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirdikten sonra dilimleyerek servise sunun.
NOT: Biberli ekmekte geleneksel olarak pul biber kullanılır. Yaklaşık yarım su bardağı pul biber, yarım bardak suyla ıslatılır. İyice ıslanıp yumuşayan biberler irileşir, açılır. Sonra da iç harcında kullanılır.
250 gr hazır ekmek hamuru
100 gr margarin (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
Alabildiğine un
Üzeri için;
5 adet büyük boy kuru soğan
3 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, kimyon
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı küncü (susam)
Paylaş