Çorbalıklara değinerek bu haftayı kapatalım. Bu mevsim en çok hazırlanan çorbalık tarhanadır. Yöreden yöreye farklı tanımları olan tarhana, çok değerli bir besindir.
Toz yapraklar halinde ya da muhacır tarhanası diye anılan macun kıvamında tarhanalar vardır. Tarhana dışında, Karadeniz’de kurutulan mısır, iri kırılarak çorbalık hale getirilir.
Hálá ev şehriyesi yapan köylerimiz var. Bulgur kaynatmaya da bu bölümde yer verebiliriz.
Mercimeğin de kurutulmuş haliyle evimize geldiğini anımsarsak, çorbalıklarda kurutmanın önemini daha iyi kavrayabilir.
Detaylar internet sitemde.
İnce Noktalar
1600’lü yıllarda (17’nci yüzyıl) bir Avrupalı ya da Akdenizli gözünde, Osmanlı Mutfağı modern ve yaratıcılığın uygulandığı en gelişkin mutfaktı.
Armutlu kuzu
Önce etleri yıkayıp, suyunu süzelim. Etleri tencereye alarak, üzerine 6 su bardağı su ekleyelim. 30 dakika haşlayalım suyunu süzelim (et suyunu pilavda ya da çorbada kullanabilirsiniz). Bir başka tencerede tereyağını eritelim, haşlanmış kuşbaşı etleri karıştırarak yağda çevirelim. Kızarınca bir tabağa alıp, tencerede kalan yağda halka halka doğradığımız soğanları, bütün olarak armutları, tuz ve toz şeker katarak 10-15 dakika kadar kavuralım. Soğanlar karamelize olunca üzerine etleri ekleyelim. Birkaç dakika daha kavurup, ocağın altını iyice kısalım. 40 dakika daha pişirip, karabiberini serpelim ve ateşten alalım. Pirinç pilavıyla beraber servis yapalım.
8 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişirme süresi 70 dakika
Malzeme listesi
500 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
6 adet Akça armudu (küçük boy)
6 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Elma reçeli
Yapılışı:
İlginç bir elmayla karşı karşıyayız. Belki her yörede bulunmuyor ama, reçel elması çok şık bir meyve. Tam da mevsimi. Ben ona kendimce "kiraz elması" tanımını daha çok yakıştırıyorum. Çünkü görünümünün kirazdan farkı yok (bana Edincik’ten geldi. Özellikle bu reçeli kahvaltılardan eksik etmemeye çalışıyorum). Gelelim tarifimize... Reçel elması sapı ayıklanmadan pişirilen bir meyve. Reçelini sapından tutarak yiyorsunuz. Önce elmalarımızı yıkayalım. Saplarını biraz kısaltabiliriz. Geniş büyük bir tencereye elmaları koyalım. Bir çay bardağı su ekleyerek, kapağı kapalı olarak 10 dakika haşlayalım. Elma bu arada suyunu da verecektir. Toz şeker ve 1 bardak su daha ekleyip, kaynayana dek karıştıralım. Kaynadıktan sonra 15 dakika daha ateşte tutalım. Limon suyunu ekleyip, bir taşım daha kaynatıp, ocağı kapatalım. Sıcak sıcak kavanoza alıp, soğuduktan sonra kapağını kapatalım.
Hazırlama süresi 10 dakika Pişirme süresi 20 dakika Malzeme listesi