Kısa Gaziantep macerası

Dün babamın Gaziantep’e ilk gidişini anlatmış ve benim ilk kez bu şehre gidişimi bugüne saklamıştım.

Bahara denk gelen bir bayram tatilini fırsat bilip yola çıktığımızda, Nizipli Hüseyin Amcalar da kendi arabalarıyla peşimize takıldılar. Büyük bir caminin yanındaki otelimize vardığımızda dükkanlar kepenklerini indirmiş, kentteki ışıkların pek çoğu sönmüştü. Biz de hemen yatıp ertesi sabah erkenden kalkmaya karar verdik. Sabahleyin babam, otelde çalışan genç çocuğu arka sokaktaki ekmek fırınına yollamış ve herkesin pek methettiği o üzeri fıstıklı sıcak katmerden getirtmişti.

Klasik sabah kahvaltısını bir kenara bırakıp bu tatlı katmerin çayla olan muhteşem uyumunun tadını çıkarırken adeta ağzımızda eriyen incecik yufkanın nefis lezzetine inanamadık. Daha sonra, şehrin içinde turlarken ağabeyim susamlı kahkeleri keşfetti. Çok dayanıklı olduğu söylenen bu incecik, çıtır çıtır kahkelerden birkaç torba daha alıp eve götürmeye karar verdik. Gaziantep gezimiz kısa sürecekti, çünkü sırada Nizip ve Kilis vardı. Ama sonraki yıllarda iş ve özel amaçlarla yaptığım Gaziantep ziyaretlerinde bu şehrin muhteşem güzellikteki sofralarının, konuksever insanlarının ve yemeklerinin tadını fazlasıyla çıkarma fırsatım oldu.

Patatesli havuçlu çiğköfte

Malzeme listesi

6-7 adet orta boy patates

2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

1 çay kaşığı kimyon, karabiber

1/2 su bardağı sızma zeytinyağı

3 diş sarmısak

2 adet limonun suyu

1 demet maydanoz

1-2 adet taze yeşil soğan

2 adet orta boy havuç

10-12 adet marul ya da kıvırcık yaprağı

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Patatesleri iyice yıkayıp geniş bir tencereye koyun. Üzerine 2 santim çıkacak kadar su ekleyip orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp soğuk suyun altında tutun ki kabukları kolayca soyulsun. Soyduğunuz patatesleri derin bir kaba koyup çatal ya da patates ezeceği yardımıyla iyice ezin. Dövülmüş sarmısakları bir kaseye koyun. Üzerine tuz, kırmızı pul biber, kimyon ve karabiberi serpiştirin.

Sızma zeytinyağı ve limon suyunu da ilave edip çatal yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız sosu ezilmiş patatesin üzerine gezdirip yoğurun. Diğer taraftan, ayıkladığınız maydanoz ve yeşil soğanı incecik dilimleyip patatesin üzerine aktarın. Havuçları soyup rendeledikten sonra aynı kaba aktararak malzemeleri iyice yoğurun. Marul ya da kıvırcık yapraklarını geniş bir salata tabağına yerleştirin. Patatesli hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopardıktan sonra parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp uzatın ve salata tabağındaki yeşilliklerin üzerine sıralayın. Turp dilimleriyle süsleyerek servise sunun.

Kişnişli tavuk çorbası

Malzeme listesi

2 adet tavuk göğüs eti

2 yemek kaşığı un

10 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Terbiye için;

1 adet limonun suyu

1 adet yumurtanın sarısı

Üzeri için;

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Tavuk etlerini bir tencereye koyup üzerine tuz, karabiber ve 9 su bardağı su ekleyerek 20 dakika kadar haşlayın. Etleri süzgeç yardımıyla tencereden alıp tel tel ayırarak bir tabağa yerleştirin. Unu, kalan 1 su bardağı suda ezip kısık ateşte kaynamakta olan tavuk suyuna ilave edin. Karıştırıp (un topaklanmamalı) bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.

Limon suyu ve yumurta sarısını küçük bir kapta çırpma teli yardımıyla çırpın. Kesilmemesi için sıcak çorba suyundan birkaç yemek kaşığı ekleyip çırpmaya devam edin. Hazırladığınız terbiye sosunu tenceredeki çorbaya ilave edip hızla karıştırın. Çorbayı kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Tavuk etlerini ekleyip karıştırmadan 10 dakika daha pişirin. Tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Üzerine toz biberi serpip karıştırın ve bekletmeden çorbanın üzerine gezdirerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları