Kibrit

Artık kendinden çakmaklı ocaklar kullanıyoruz. Ocağın düğmesini çevirirken çakan çakmaklar işimizi kolaylaştırdı ama yine de kibritsiz bir mutfak düşünemiyorum.

Haberin Devamı

Peki kibriti yakan nedir? Bir kere, kibrit denen küçük odun parçasının ucundaki siyah bölge kükürt ve potasyum klorattır.
Kükürt tutuşmaya hazır beklerken, potasyum klorat ona tutuşması için gerekli olan oksijeni sağlar. Bu iki maddenin bir arada durmasını sağlayan, yani yapıştırıcı olansa, nişasta ya da tutkaldır. Siyah bölümün içeriğinde bulunan cam tozu da sürtünmeyi artırıcı bir etkiye sahiptir.
Kibrit kutusunun kenarındaki siyah bölüm olmasa kibrit yanar mı?
İşte bu bölüm de kırmızı fosfor ve cam tozu karışımıdır.
Mutfakların belki de en küçük ve basit aletini 1832’de, bugünkü şekline en yakın hale getiren 19 yaşındaki Fransız Charles Sauria’dır.
Ancak genç öğrenci beyaz fosfor kullanıyordu ve bu fosfor çeşidi zehirliydi. Daha sonra İsveç’te üretilen kibritlerde zehirli olmayan kırmızı fosfor kullanıldı.

Haberin Devamı

Kuru erik hoşafı

Kuru eriği bol suyla 2-3 saat ıslatın. Ertesi gün 6 su bardağı suyla beraber süzdüğünüz kuru erikleri de bir tencereye koyun.
Orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak kaynatın. Karanfilleri de ekleyin. Kaynamaya başlayınca şekeri katın ve yine sık sık karıştırarak 8-10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuyunca kaselere boşaltıp servise sunun.

Malzeme listesi

- 250 gr erik kurusu (kuru mürdüm ya da sarı kuru üzüm)
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 6 su bardağı su
- 7-8 adet karanfil

Yazarın Tüm Yazıları