Kıbrıs'tan Venedik'e

Yeniçağda hemen hemen yüz yıl boyunca şeker üretimini ellerinde tutan ve pazarlamasını yapan Cenovalılar, meyvelerin bozulmadan kalması için meyvelerden reçel ve marmelat yaparlardı.

Marmelat ve reçelin anavatanı Cenova olsa bile şeker ticaretinin ve üretiminin yaygınlaşmaya başlaması, hemen hemen tüm Akdeniz ülkelerini meyve şekerlemesi yapmaya ve ürettikleri bu şekerlemeleri ihraç etmeye yönlendirmiştir. Venedikliler ise şeker ticaretinde söz sahibi olmalarını büyük ölçüde Kıbrıs’a borçludur. Çünkü, 15. yüzyılda çok önemli bir tarihsel gelişme olmuş ve Kıbrıs adası, Cenovalılardan Vendiklilere geçmiştir. Bu önemli olayın en önemli sonuçlarından biri olarak da Venedikliler şeker üretimine girişmişler ve şeker ticareti yapmaya başlamışlardır.

PATATES DOLMASI

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

6 adet orta boy taze patates

200 gr kıyma

2 yemek kaşığı pirinç

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı tuz

6 yemek kaşığı sıvıyağ

Taze patatesleri ılık suda bekletin Sudan çıkarıp dış kısımlarını iyice yıkadıktan sonra, soymadan üzerlerini kapak gibi kesin. Patatesleri oyacak yardımıyla oyup tuzlu suyun içinde bekletin. Diğer taraftan, kıyma, zar şeklinde doğradığınız kuru soğan, pirinç, tuz, karabiber ve sıvıyağı cam bir kaseye aktarıp iyice karıştırın. Suda bekleyen patateslerin içini hazırladığınız bu harçla doldurduktan sonra dolmaları tencereye sıralayın. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte, 35 dakika kadar pişirdikten sonra servis yapın.

LİMON KREMALI SOĞUK TART

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 50 dakika

Malzeme listesi

Tart hamuru için

2 su bardağı un

1 su bardağı pudra şekeri

1 su bardağı dövülmüş badem içi

1 adet yumurtanın sarısı

125 gr tereyağı

Limonlu krema için

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı krema

3 adet yumurta

2 adet limon suyu

2 adet limonun kabuğu

Tart hamurunu hazırlamak için; un, pudra şekeri, badem içi ve tereyağını robotta çekin. Yumurta sarısı ekleyerek tekrar karıştırdığınız hamuru un serptiğiniz tezgahın üzerinde

5-6 dakika yoğurup alüminyum folyoya sardıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Tart kalıbını yağladıktan sonra, hamuru buzdolabından çıkarıp kenarlarını 1 santim yükselterek kalıba yayın. 175 dereceye ayarlı fırında 10 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğuması için kenarda bekletin. Diğer taraftan, limonlu kremayı hazırlamak için yumurtalar ve toz şekeri derin bir kapta mikser yardımıyla 3 dakika kadar çırpın. Üzerine limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu ve kremayı ekleyerek 2-3 dakika daha çırpın. Yarı pişmiş tart hamurunun üzerine limonlu kremayı yayın. Sonra limonlu tartı sıcak fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. . Son olarak, tartı buzdolabında 4-5 saat bekletip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları