Meyveleri bize soğuk kış günlerini anımsatsa da, kestane aslında ılıman iklimde yetişen bir ağaçtır.
İngilizce’de "chestnut", Almanca’da "kastanie" olarak anılan kestanenin aslı "kastania"dir ve Yunanca kökenlidir. Antik çağlarda kestaneden, özellikle tahıl yetişmeyen yörelerde, "pulenta" adı verilen bir çeşit ekmek yapılırmış. Daha sonra kestane uzun yıllar Korsika, Sicilya ve Sardunya’da, Pireneler ve İtalya’nın bazı bölgelerinde temel besin maddesi olarak yetiştirilmiş olsa da, daha kolay ekilip biçilen tahıl ürünleri zamanla kestanenin mutfaklardaki yerini almıştır. Bugünse daha çok haşlayarak veya sac üstünde kızartarak yediğimiz kestane, bize odun sobasıyla ısınılan sıcak ev ortamını hatırlatır, bu yüzden de bizim için nostaljik bir değeri de vardır. Ülkemizde kestaneyle hazırlanan tatlılar ve şekerlemeler en çok Bursa ilimizde üretilir. Çikolatanın da katkısıyla herbiri ayrı bir şenliğe dönüşür. Fransızların çeşitli kestane tatlılarını ve özellikle "maron place"lerini de küçümsememekle birlikte, ben yine de derim ki, ister büyükanne sobasının üstünde pişsin, isterse her gün geçtiğimiz caddede karşımıza çıksın, her zaman en lezzetlisi, kestane kebaptır.
Hardal soslu göbek salata
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 adet göbek marul
1 su bardağı konserve mısır
1 demet maydanoz
8-10 adet kiraz domates
2 tatlı kaşığı hardal
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
8-10 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı tozşeker
3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
Göbek salatayı 4 eşit parçaya bölüp akan suyun altında yıkayarak süzün. (isterseniz yıkadıktan sonra sirkeli suda 30 dakika bekletebilirsiniz) Göbek salatanın yapraklarını parçalayıp derin bir káseye koyun. Üzerine suyunu süzdüğünüz mısırları ve incecik kıydığınız maydanozu ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, hardal, limon suyu ve sirkeyi cam bir káseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın.Tuz, karabiber ve tozşekeri ekleyip tekrar karıştırın. Üzerine sızma zeytinyağını azar azar aktarıp çırpmaya devam edin. Hazırladığınız. hardallı sosu bir kenarda bekletin. Ortadan ikiye böldüğünüz kiraz domatesleri salatanın üzerine serpiştirin. Üzerine hardallı sosu gezdirip karıştırın. Servis yapmadan önce ceviz içiyle süsleyin.
Susamlı baharatlı tavuk lolipop
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
3 adet tavuk göğüs eti (tavuk bonfile de kullanabilirisniz)
1 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı galeta unu
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı toz köri (curry)
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon, toz kişmiş
2 adet yumurtanın sarısı
4 yemek kaşığı susam
1 su bardağı sıvıyağ
Tavuk göğüs etlerini ya da tavuk bonfileleri bir parmak kalınlığında doğrayın. Sütü derin bir kaba aktarıp şerit halinde doğradığınız, tavuk etlerini sütün içinde bir saat kadar bekletin. Diğer taraftan, galeta unu, kırmızı biber, köri, tuz ve karabiberi geniş ve derin bir kaba koyun. Toz kimyon ve toz kişnişi de ilave edip elinizle karıştırın. Yumurta sarılarını başka kaba koyup çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırpın. Susamı düz bir tabağa yayın. Yumuşayan tavukları baharatlı galeta ununa batırıp yumurta sarısına buladıktan sonra susamla kaplayın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp tavukları kızgın yağda çevirerek kızartın. Kızarttığınız tavuk etlerini servis tabağına yerleştirip kızarmış mısırla birlikte servis yapın.