Kendi sebze ve meyvenizi yetiştirin

Şehirlerde yaşayan bizler, kalabalıktan, apartmanlar arasında sıkışıp kalmaktan, yeterince yeşil alan olmamasından ya da marketlerden aldığımız sebze meyvenin taze olmamasından şikayet edip dururuz.

Haberin Devamı

Pek çoğumuzun hayali, emekli olduktan sonra küçük ve bahçeli bir evde oturmaktır. Böyle bir evin bahçesinde kendi domatesimizi, biberimizi, patlıcanımızı yetiştirmenin hayaliyle avunur dururuz.
Oysa dünyanın pek çok yerinde insanlar kendilerine yetecek kadar meyve ve sebze yetiştirmek için emekli olmayı ya da şehir dışına taşınmayı beklemiyorlar.
Küçük bir bahçe, balkon ya da teras çoğu zaman yeterli oluyor.
Örneğin Küba’nın başkenti Havana’da insanlar tükettikleri sebze ve meyvenin yüzde 80’ine yakınını balkonlarında, teraslarında ve bahçelerinde yetiştiriyorlar.
“Kent bahçeleri” denen bu yerlerde sebze ve meyve yetiştirmenin çevreye ve ekonomiye sağladığı yararlar saymakla bitmez.
Ülkemizde henüz yaygın bir şey değil kent bahçeleri.
Ama Yeryüzü Derneği bu işe baş koydu ve kendi meyve sebzesini yetiştirmek isteyen şehir insanına destek olmaya karar  verdi.
Yeryüzü Derneği, kendi imkanlarıyla yürüttüğü çalışmanın faydalarını da sıralamış. Ama isterseniz bu faydalara bir sonraki yazımızda göz atalım.

Haberin Devamı

Emine Teyze’min kandil simidi

Margarin, yumurta sarısı, sıvıyağ ve sirkeyi derin bir kaba aktarın. Tuz ve tozşekeri serpiştirip kabartma tozunu katın. Unu da ilave edip ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bunları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamurlara, tezgahın üzerinde parmak şekli verin.
Uzattığınız hamurların iki ucunu birleştirerek halkalar yapın.
Fırın tepsisine fırın kağıdı serin ya da tepsiyi margarinleyin. Halka şeklindeki hamurları çırpılmış yumurta akına bulayıp tepsiye yerleştirin. Üzerlerine susam serpiştirin.
Simitleri 5 dakika önceden ısıtarak 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın.
Simitler sıcakken yumuşak olur, soğudukça kıvama gelir ve sertleşir. Soğumalarını bekleyip servise sunun.
İsterseniz üzerine susamla birlikte çörekotu da serpiştirebilirsiniz.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

- 250 gr bitkisel margarin
 (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 4 su bardağı un
Üzeri için;
- 1 adet yumurtanın akı
- 4-5 yemek kaşığı susam

Yazarın Tüm Yazıları