Kelle tatlısı (Kesme kadayıf)

Hamur için derin bir kabın içine un ve tuzu koyun. İçine yumurtayı kırıp suyu ekledikten sonra yoğurun.

Haberin Devamı

Kulak memesinden daha sert olan ama ele yapışmayan kıvamdaki hamuru hafif unlanmış tezgâhın üzerine alarak 4-5 dakika sıkıca yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 30 dakika bekletin.
Bu arada şurup için su ve şekeri orta boy bir tencereye koyup, kısık ateşin üzerinde ara sıra karıştırarak kaynatın.
Kaynayan şurubu 5 dakika daha, hafif koyulaşıncaya kadar kaynatıp ocaktan alın. Ilınmaya bırakın.
Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara (bezelere) ayırın. Tezgâhın üzerine nişasta serpiştirip bezeleri açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın. Sonra da sofra bezleri üzerine alıp 2-3 saat hafifçe kurutun.
Kuruyan yufkaları 2 santim kalınlığındaki uzun şeritler halinde kesin. Sonra da 2 ya da 3 şeridi üst üste koyup keskin bir bıçakla incecik (tel kadayıf şeklinde) keserek yine sofra bezi üzerine yayın ve en az 1 gece kurutun.
Son olarak, 35-40 cm çapındaki fırın tepsisinin altına 3 su bardağı dolusu kuru hamur serin. Üzerine ceviz serpiştirin. Tekrar 3 bardak dolusu hamur yerleştirin. En üste eritip kızdırdığınız, sonra da biraz ılıttığınız yağı gezdirin.
Fırını 180 dereceye ve alt üst konuma ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcakken üzerine ılık haldeki şerbeti gezdirin. Soğuyunca servise sunun.
Not: Kelle tatlısı, hazır dökme tel kadayıfın olmadığı zamanlarda, çok eskilerde yapılan bir tatlı.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Kadayıf hamuru için;
-  2 su bardağı un
-  1 adet yumurta
-  Yarım su bardağı su
-  Yarım çay kaşığı tuz
-  250 gr tereyağı (veya bitkisel margarin)
İçi için;
-  2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Hamuru açmak için;
-  1 su bardağı buğday nişastası
Şurup için;
-  3 su bardağı toz şeker
-  3 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları