Kazulet gibi kadın

İşte bu deyimin nereden geldiğini daha yeni keşfettim. Belki şimdi “çok geç kalmışsınız Sahrap Hanım, biz zaten biliyorduk” diyenleriniz olacaktır ama ben zaten “her şeyi bilirim” diyenlerden değilimdir nasıl olsa.

Haberin Devamı

Hayat benim için her gün yeni şeyler öğrenmektir. Yani rahmetli dedemin dediği gibi “öğrenmek beşikten mezara kadar.”
Fransız arkadaşım Dominik, “Fransa’da Toulouse’de mutlaka kazuleti tatmalısın” demeseydi kazuletin ne olduğunu, daha doğrusu Türkçe’de “kocaman” anlamına gelen bu sözcüğün nereden geldiğini daha da geç öğrenebilirdim.
Kazulet, yani Cassoulet fırında pişirilen bir çeşit kuru fasulye yemeği. Ama inanılmaz lezzetli.
Çok büyük olan bu fasulyelerin bel kısmındaki oyuk bizim klasik kuru fasulyeden daha belirgin.
Fransa’da yiyip çok beğendiğim kazuletten bahsetmeye yarın devam edeceğim.

Fırında sebzeli tavuk

Patatesi soyup kuşbaşı et formunda doğrayın. Arpacık soğanları soyun. (Normal soğan kullanacaksanız soyup incecik yemeklik doğrayın.) Temizlediğiniz tavuğu yıkayıp süzdükten sonra kağıt peçeteyle kurulayın. İçine hazırladığınız sebzeleri doldurun.
Sosu hazırlamak için; salça, limon suyu, yoğurt, zeytinyağı ve dövülmüş sarmısakları derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz, kekik ve karabiber serpilip çatalla çırpılır. Hazırladığınız bu sosu tavuğun her tarafına iyice sürün. Diğer taraftan, fırın torbasına un ve tuzu koyduktan sonra torbanın ağzını elinizle büzüp kapatın ve birkaç kez sallayın. Böylece unlu karışım torbanın her yerine dağılacaktır. İçi doldurulmuş ve sosa bulanmış tavuğu, sosuyla birlikte torbaya koyup torbanın ağzını bağlayın.
Torbadaki tavuğu fırın tepsisine yerleştirip üzerini birkaç yerinden çatalla delin. (Böylece pişerken hava alır) 180 dereceye ve  alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 1,5-2 saat, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. Yanına bademli pilav çok yakışır.
Not; varsa tavuğun sosunun içine 2 yemek kaşığı soya sosu ekleyebilirsiniz, lezzetini arttırır.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  1 adet orta boy tavuk (1,2-1,5 kg kadar olmalı)
-  1 adet orta boy patates
-  7-8 adet arpacık soğan (1 adet büyük boy kuru soğan da kullana-bilirsiniz)
Sos için,
-  1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
-  2 diş dövülmüş sarmısak
-  2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
-  1 adet limonun suyu
-  5 yemek kaşığı zeytinyağı
-  1 çay kaşığı tuz, karabiber
-  2 çay kaşığı kuru kekik
-  Ayrıca, 1 adet büyük boy fırın torbası
-  4 çay kaşığı dolusu un
-  1 çay kaşığı tuz

Haberin Devamı

2 kişilik         

Haz›rlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 80 dakika

Yazarın Tüm Yazıları