Kaşık deyip geçmeyin

Yemek pişirirken kullandığınız bütün malzemeler çıkacak sonucu etkilediği için doğru araç gereci kullanmak bu işin püf noktalarından biri.

Haberin Devamı

Yemek hazırlarken kullanılan kaşıklar, servis kaşıkları ve elbette yemek yerken kullandığımız kaşıklar, o yemekten alınacak hazzı doğrudan etkiler.
Bir zamanlar Anadolu’nun en popüler meslekleri arasında olan kaşıkçılık, bugün de pek çok yörede rastlayabileceğiniz el sanatlarımızdan. Bu yüzden bu topraklarda bulabileceğiniz kaşıklar, sadece pratik işlevleriyle değil, bir el sanatı eseri olarak da değerli.
Ahşap, kemik ve metal gibi malzemelerden yapılan kaşıkların, kullanıldığı yerler de farklı oluyor. Şimşir ya da ardıç gibi ağaçlardan yapılan kaşıkların özelliği, sert ve oyulması zahmetli olmasına rağmen senelerce kullanılabilmesidir.
Sapıyla ağzı farklı ağaçtan oyulmuş tahta kaşıklar da vardır ama diğerleri kadar uzun ömürlü değildir. Ardıç ağacı gibi kolay nemlenmeyen ve dolayısıyla çürümeyen kaşıklar ise uzun yıllar sağlamlığını korur.

Haberin Devamı

LİMONLU SÜNGER TATLISI

MALZEMELER
* 4 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 1 su bardağı tozşeker
* 2 adet limonun kabuğunun rendesi
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 2 su bardağı un
* 1 su bardağı soğuk su
Şerbet için;
* 2,5 su bardağı tozşeker
* 3 su bardağı su

YAPILIŞI
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırın. Tozşekeri ekleyip el mikseri ya da elektrikli mikserle 3-4 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine rendelenmiş limon kabuğu, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpın.
Kek hamuru kıvamına gelince, hamuru yağlanmış kare bir borcama (25-28 santim çapında bir fırın kabı da kullanabilirsiniz) aktarın. Hamur miktarı size az gelebilir, ancak şerbetle kabaracaktır.
Tatlıyı 5 dakika önceden ısıtıp 160 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 30-35 dakika pişirip çıkarın. Çıkarır çıkarmaz üzerine 1 su bardağı soğuk suyu aktarıp kenarda bekletin.
Şerbeti hazırlamak için, su ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 7-8 dakika daha pişirin ve ocakta alın.
Şerbetin ılık hale gelmesini bekleyip ılık haldeki tatlının üzerine gezdirin. Şerbeti çekmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları