Sarıkamış’tan Kars’a doğru yol alırken aklımda hep kurutulmuş kaz etinin lezzeti vardı.
Nuran Teyzem de eskiden kış geldiğinde mutlaka kaz etini pişirir ve suyuna bulgur pilavı yapardı. Ama sonraları çok yağlı oluyor diye kimse istemez olmuştu. İşte yıllar sonra aklıma düşen çocukluğumun bu muhteşem tadıydı. Kaldığımız otelde değerli gurme yazar Mehmet Yaşin’le karşılaştık. Ve ben fark ettim ki, onunla aramızda bir kaz eti rekabeti yaşanıyordu. “Sen mi önce yedin, ben mi, nerede yedin, esas şurada yenir” gibi şakalarla birbirimizi kızdırmaya çalışıyor, sevimli bir rekabet yaşıyorduk. Ama o benden daha gezgin biri olduğu için çekişmenin galibi de o oldu. Ama onun da Kağızman’ın meşhur apligos kayısısıyla yapılan hoşafından haberi yoktu. Kars’taki ocakbaşı restorana gitmeden bir gün önce siparişimizi vermiştik. Restoranda, geziye katılan doktorlara kaz etinin özelliklerini ve nasıl pişirildiğini ballandıra ballandıra anlatırken yemekleri de çoktan mideye indirmiştik. Hepimiz “madem buralara kadar geldik, yöresel lezzetlerin tümünü tatmalıyız” fikrinde birleşiyorduk. Göksel Bey son olarak kolonya ikram ederek bizi otobüsümüze kadar yolcu etti. Kurutulup tuzlandıktan sonra uzun süre haşlanarak fırına verilmiş kaz etini ilk defa burada yedim ama sonuçtan pek memnundum. Kurutulmuş kaz etinden hemen biraz satın alıp evime getirdim. Hafta sonu dostlarıma yapacağım.
Hamsiköy’ün mısırekmeği 6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ? 1 adet orta boy havuç ? 1 adet orta boy kuru soğan ? 1 adet yumurta ? 3 su bardağı mısır unu ? 1 çay kaşığı tuz ? 1 yemek kaşığı tozşeker ? 2 çay kaşığı mısırözü yağı ? 1 su bardağı soğuk su
YAPILIŞI: Soğanı soyup havucu kazıdıktan sonra ikisini de rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Mısır ununu derin ve geniş bir kaba koyup üzerine tuz ve tozşekeri serpiştirin. Üzerine rendelediğiniz havuç ve soğanı ekleyip yumurtayı kırdıktan sonra mısırözü yağını da ilave ederek yoğurmaya başlayın. Bir taraftan yoğrmaya devam ederken, bir taraftan da suyu azar azar ilave ederek oldukça koyu kıvamlı bir bulamaç elde etmeye çalışın. Hazırladığınız hamuru en az 2 santim kalınlığında olacak şekilde yağlanmış bir tepsiye veya fırın kabına yayın. (hamuru yayarken elinize yapışmaması için elinizi sık sık sıvıyağa batırın). Hamuru 10 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Ayçöreği 10 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 35 DAKİKA MALZEME LİSTESİ Hamuru için; ? 1 adet yumurtanın sarısı ? 100 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.) ? 1 çay bardağı süt ? 2,5 su bardağı un İç harcı için; ? 2 yemek kaşığı tozşeker ? 2 çay kaşığı tarçın ? 1 çay kaşığı yenibahar ? 3 yemek kaşığı dolusu kuru çekirdeksiz üzüm ? 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi ? 2 dilim bayat tost ekmeğinin içi ? 1 çay bardağı soğuk süt
YAPILIŞI : Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba aktarıp üzerine yumurta sarısını ekleyin. Sütü ilave edip unu da azar azar kattıktan sonra yaklaşık 5-6 dakika, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Bu işlemden sonra hamur hala ele yapışıyorsa birkaç yemek kaşığı daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin. Tozşeker, tarçın ve yenibaharı derin bir kaba koyup üzerine çekirdeksiz kuru üzüm ve çekilmiş ceviz içini ekleyin. Üzerine ufalanmış ekmek içini ilave edip sütü katarak yoğurmaya başlayın. Hafif katı ve parça parça olan iç harcını bir kenarda bekletin. Dinlenen hamuru 20 eşit parçaya ayırın. Parçaları elle ya da merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde (10 santim çapında) açın. Yuvarlak hamurların kenarlarına, hazırladığınız harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyup rulo yaptıktan sonra iki ucunu birbirine yaklaştırıp ay şekli verin. Ayçöreklerinin üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün ve yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Çörekleri, yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip servise sunun.