Paylaş
Sohbet sırasında fark ettim ki, herkes bugünlerde çok popüler olan ve haşlanmış mercimekle yapılıp nar ekşisiyle tatlandırılan roka salatasının müptelası olmuş.
Bir arkadaşımızın kızı haşlanmış ve az yağda kavrulmuş yeşil mercimeğin üzerine somon balığı ızgarası koyuyormuş.
Bir başkası, yeşil mercimek köftesini ballandıra ballandıra anlatırken, bir diğeri yeşil mercimekli, buğdaylı yoğurt çorbasının lezzetine doyamadığından bahsetti.
Eminim benim jenerasyonumdan olanlar, bir zamanlar sevgili Ayşe Baysal’ın söylediği “Et yerine mercimek yiyin, hem daha ucuz olur hem de bol protein alırsınız” sözünü çok iyi hatırlıyordur.
Bu sözle Türkler’in ata, dede yiyeceği olan ve yüzyıllardır sofralarımızdan eksik etmediğimiz yeşil mercimek çok itibar kazanmış ve gündeme tekrar oturmuştu.
Ancak bizim evin de demirbaşlarından biri olan yeşil mercimeğe asker karavanasında ‘karaşimşek’ dendiğini ilk defa bu sohbette duydum.
24 yaşındaki büyük oğlum Mehmet’in bir zamanlar seyretmeye bayıldığı “Karaşimşek” dizisinden esinlenilerek konan bu isim bence de çok doğru bir yakıştırma.
Çünkü mercimek içindeki bitkisel protein oranıyla gerçekten bulunmaz bir nimet ve Karaşimşek olmaya da çok yakışıyor.
BADEMLİ AYÇÖREĞİ
İç harcını hazırlamak için iri çekilmiş bademi derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz kuru üzümleri, tarçın ve tozşekeri ekleyip karıştırın. Son olarak, sütü ilave edip tekrar karıştırın ve malzemelerin sütü çekmesi için en az 30 dakika bekleyin.
Hamuru hazırlamak için yumurta sarısını, hafifçe ılık hale gelmiş olan sütü ve oda sıcaklığında yumuşamış yağı derin bir yoğurma kabına koyun. Unu da azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamuru 18 eşit parçaya bölüp, parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. Hamur parçalarını hafifçe unlanmış mutfak tezgahının üzerinde elinizle ya da merdane yardımıyla 10-12 santim çapında açın.
Üzerlerine yarımşar yemek kaşığı kadar cevizli malzemeden yayın ve uçlarından başlayarak rulo yapın. Uç kısımlarını birbirine doğru yaklaştırıp ayçöreği şekli verin. Hazırladığınız ayçöreklerini fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
Ayçöreklerini 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri beyaz kalacak şekilde, en az 30 dakika pişirip çıkarın. Hafifçe ılık hale gelmelerini bekleyip üzerlerine pudraşekeri serpiştirerek servise sunun.
Hamur için;
? 100 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
? 1 adet yumurtanın sarısı
? 1 çay bardağı süt
? Yaklaşık 2,5-3 su bardağı un
İç harcı için;
? Yarım su bardağı tozşeker
? 1 su bardağı file badem (iri çekilmiş badem içi)
? Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü
? 2 çay kaşığı toz tarçın
? Yarım su bardağı süt
Ayrıca;
? 1 su bardağı pudraşekeri
Paylaş